­
Pamukkale - Hierapolis
Ege’nin Antik kentlerinden biri olan kutsal Frigya Hierapolisi UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 1988 yılında girmiştir.

Hierapolis Kenti’nin Bergama Kralı II. Eumenes tarafından MÖ 2. yüzyılda kurulduğu  ve Bergama’nın efsanevi kurucusu Telephos’un karısı Hiera’nın adını aldığı kabul edilmektedir. Kent M.Ö. 129 yılında Roma İmparatorluğu’nun Asya Eyaleti’ne bağlanarak prokonsüllerce yönetilmiştir. MS 96 ile 162 yılları arasında en parlak dönemini yaşayan Hierapolis M.S. 3. yüzyılda Frigya Pakatianası’na dahil edilmiştir.

Hristiyanlığın Anadolu’da yayılmasında en önemli rollerden birini üstlenen Hierapolis, aynı zamanda Hz İsa’nın on iki havarisinden biri olan Aziz Philippus’un öldürüldüğü kenttir. Bu nedenle MS 4. yüzyılda onun anısına din merkezi ilan edilmiş, daha sonra Doğu’nun Kılavuzu unvanını alarak MS 395 yılında Doğu Roma İmparatorluğu’na geçmiş ve Piskoposluk merkezi olmuştur.

Doğa ile tarihin eşsiz buluşması Pamukkale’de bulunan ve “Kutsal Kent” anlamına da gelen Hierapolis’te nekropol, Domitian Kapısı, mitolojik birçok sahnenin temsil edildiği tiyatro, Frontinus Caddesi, agora, Kuzey Bizans Kapısı, gymnasium, tritonlu çeşme binası, Apollon Kutsal Alanı, su kanalları ve nympheumlar, surlar, Aziz Philippus Martyriumu ve Köprüsü, Direkli Kilisesi, katedral ve Roma Hamamı kalıntıları görülebilmektedir.

2010-2013 yılları arasında St. Philippus Kilisesi’nde yapılan kazı çalışmaları sonucu St.Philippus’a ait mezar ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca, Apollon Kutsal Alanının güneyinde Plutonium (Cehennem Kapısı) tespit edilmiştir. Tarih boyunca, termal suyun içindeki kalsiyumun çökelmesi ile oluşan doğa harikası Pamukkale travertenleri 2700 metre uzunluğunda ve 160 metre yüksekliğindedir. Bu nedenle parlak beyaz rengiyle Pamukkale’yi 20 kilometre uzaklıktan görmek mümkündür. Pamukkale’de sıcaklıkları 35-36 ºC’yi bulan beş sıcak su kaynağı mevcuttur.

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 1988
Liste Sıra No: 485