­

Coğrafi İşaret: Oğuzlar Cevizi

Tescil No: 493

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Oğuzlar Cevizi ibaresi, menşe adı amblemi ile birlikte ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Oğuzlar Cevizi ibaresinin ve menşe adı ambleminin ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığı durumlarda, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Oğuzlar 77 çeşidinden üretilen ve Oğuzlar ilçesinin simgesi olan Oğuzlar Cevizi, ilçe sınırları içinde 510 m’den 1260 m rakıma kadar değişen yükseltide yetişir. Çok şiddetli soğuklara maruz kalmadığı sürece düzenli olarak meyvesini verir.

Oğuzlar Cevizi kendine özel dallanma biçimiyle diğer cevizlerden çok kolay olarak ayırt edilebilir. Ağaç gövdesi gri renkli olup, sık dallı olarak gelişir. Oğuzlar Cevizinde meyvenin dış rengi koyu yeşildir ve meyvenin ucu hafifçe sivri görünümdedir. İç rengi açık sarıdır ve uzun süre bu rengini muhafaza edebilir. Oğuzlar Cevizinin meyveleri eylül sonlarında hasat edilir ve kurutulur. Oğuzlar Cevizinin lezzetli meyvesi, kabuktan bütün olarak kolay ayrıldığından, cevizi kabuktan ayırmak için özel bir alete gerek duyulmaz.

Seyahat Hatırası TÜMÜ