­
Nazmi Çekli

Nazmi Çekli, 1884 yılında İzmir’de doğar. 1909’da Manastır Harbiye Mektebini bitiren sanatçı, 3 yıl kadar Serez İdadisinde resim öğretmenliği yapar. Balkan Savaşı, Yemen Cephesi, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda görev alır. 1931’de binbaşı rütbesiyle emekli olduktan sonra İzmir’e yerleşir. 1941’e kadar İzmir Eşref Paşa Zührevi Hastalıklar Hastanesinde çalışır ve 1958 yılında İstanbul’da vefat eder.

Peyzaj (Denizde Gün Batımı ve Kayıklar)

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İzmir İktisat Kongresi hazırlık safhasında, Nazmi Çekli’den bir resim sergisi açmasını rica etmiştir.

{BENZERICERIK="Türk Ressamlar"}

İzmir İktisat Kongresi, 17 Şubat 1923 günü İzmir’deki Banka Han binasında başlamıştır. Kongre ile birlikte açılan Nazmi Çekli Resim Sergisi, Cumhuriyet döneminde İzmir’de açılan ilk sergi olarak tarihe geçmiştir.

Denizde Gün Batımı

Sergi, Atatürk tarafından büyük beğeni ile karşılanmış, Nazmi Çekli gümüş madalya ile onurlandırılmıştır. Sanatçının sergide yer alan “Çalda Büyük Resmi Geçit” adlı savaş konulu bir kompozisyonu, Çankaya Köşkü için satın alınmıştır. Sanatçının bu sergisindeki çalışmaları halen İzmir Fuarı’nda sergilenmektedir.

Boğaz Manzarası

Asker Ressamlar Derneğinin üyesi olan sanatçı, periyodik olarak düzenlenen yıllık sergilere eser vererek katkıda bulunmuştur.

Peyzaj (Kompozisyon)

Nazmi Çekli, Cumhuriyet dönemi resim sanatımızın İzmir’de yaşayan ilk temsilcilerinden biridir. Sanatçı, empresyonist teknikle yaptığı peyzajlarıyla tanınır. Resimleri çoğunlukla manzara ve İstanbul görünümlerinden oluşan konular içerir. Hem suluboya hem de yağlıboya türünde çalışmıştır. Yoğun ve kalın boya kullanımına, konuya, tonlamaya, ışığa ve gölgeye önem vermiştir.