­

Coğrafi İşaret: Muğla Saraylısı

Tescil No: 346

Kullanım Biçimi: Markayla birlikte ürün ambalajı üzerinde logosu ile kullanılmalıdır.

Uzun yıllardır Muğla Yöresinde köy evlerinde üretimi yapılan ve severek tüketilen Muğla Saraylısı, hamurun açılarak yufka haline getirilmesi, iç malzeme olarak Menteşe yöresinin cevizi kullanılması, kendine özgü yuvarlak şekil verilmesi, pişirilmesi ve şerbetlenmesi basamakları ile üretilen yöreye özgü bir tatlı türüdür.

Muğla'ya özgü bir tatlı çeşidi olan Muğla Saraylısı, yaklaşık iki yüz yıllık bir geçmişe sahiptir. Kentin sosyal hayatında büyük bir yeri bulunan ve geleneksel kız isteme âdeti içerisinde yer alan Muğla Saraylısı geleneği günümüzde hala devam etmektedir. Damat alayının ailesi tarafından kız evine nişan takmaya gidilirken, bir tepsi tatlını ortasına konan sarı liradan adını alan Muğla Saraylısı, zenginlik, asalet ve samimiyet anlamını taşımaktadır. Sarı Liradan, kentli dilinde “Sareyli” ye dönüşmüş ve zaman içerisinde Muğla Saraylısı adını almıştır.

Ayrıntıı bilgi için tıklayınız.