­

Türk Tarihi Kronoloji

Hunlar’ın bilinen ilk hükümdarı T’ou-man (Teoman) Tanhu’nun Çin kaynaklarında ilk defa görünmesi………………………………………...M.Ö. 209

Mao-tun Tanhu’nun Hunlar’ın başına hükümdar olması……………………..M.Ö. 209

Mao-tun Tanhu’nun Çin İmparator Kao-tsu’yu Pai-teng’de yenmesi ve Çin ordusunu kuşatma altına alması…………………………………………..M.Ö. 200

Mao-tun Tanhu ile Çin İmparatoru Kao-tsu arasında Doğu Asya’da bilinen ilk barış antlaşmasının yapılması………………………………….......M.Ö. 200

Mao-tun Tanhu’nun “Bütün yay kullanan kavimleri” Hun hâkimiyeti altında birleştirdiği bilgisinin yer aldığı ünlü mektubunun Çin İmparatoru’na gönderilmesi…………………………………………………..M.Ö. 176

Mao-tun Tanhu’nun ölümü ve oğlu Chi-yü Tanhu’nun Hun hükümdarı olması…………………………………………………………………………M.Ö. 174

Chi-yü Tanhu’nun Çin seferi………………………………………………….M.Ö. 161

Chi-yü Tanhu’nun ölümü ve oğlu Chun-chen’in Hun hükümdarı olması…….M.Ö. 160

Chun-chen’in ölümü ve kardeşi İ-t’i-hsieh’in Hun hükümdarı olması………..M.Ö. 126

İ-t’i-hsieh’in ölümü ve oğlu Wu-wei’nin Hun hükümdarı olması…………….M.Ö. 114

Wu-wei’nin ölümü ve Erh Tanhu’nun Hun hükümdarı olması……………….M.Ö. 105

Erh Tanhu’nun Çin ordusunu ağır bir yenilgiye uğratması…………………...M.Ö. 103

Erh Tanhu’nun ölümü ve Chü-li-hu Tanhu’nun Hun hükümdarı olması……..M.Ö. 102

Chü-li-hu Tanhu’nun ölümü ve kardeşi Chieh-ti-hou’nun Hun hükümdarı olması…………………………………………………………………………M.Ö. 101

Üç Çin ordusunun Chieh-ti-hou tarafından yenilerek Çinli komutan Li-ling’in tutsak alınması……………………………………………………….M.Ö. 99

Chieh-ti-hou Tanhu’nun ölümü ve yerine Hu-lu-ko Tanhu’nun Hun hükümdarı olması………………………………………………………………M.Ö. 96

Hu-lu-ko Tanhu’nun ölümü ve yerine Hu-yen-ti’nin Hun hükümdarı olması…………………………………………………………………………...M.Ö. 85

Hu-yen-ti Tanhu’nun ölümü ve yerine kardeşi Hsu-lü-chüan-chü’nin Hun hükümdarı olması……………………………………………………………....M.Ö. 68

Hsu-lü-chüan-chü Tanhu’nun ölümü ve yerine Wu-yen-chü-i’nin Hun hükümdarı olması………………………………………………………………M.Ö. 60

Wu-yen-chü-i Tanhu’nun intiharı ve yerine isyankâr oğlu Hu-han-yeh’in Hun hükümdarı olması…………………………………………………………M.Ö. 58

Chih-chih (Çi-çi Yabgu’nun)’nin kardeşi Hu-han-yeh’e karşı isyanı ve Hun ülkesinin Doğu ve Batı Hunları olarak ikiye ayrılması…………………...M.Ö. 55

Chih-chih Tanhu’nun Çin ordusuna yenik düşmesi ve öldürülmesi sonucu Batı Hun Devleti’nin ortadan kalkması………………………………...M.Ö. 36

Metnin tümüne "Türk Tarihi Kronoloji" isimli dokümandan ulaşılabilir.

E-Kitap / Doküman

İSLAM KÜLTÜR DÜNYASINA GEÇİŞ VE TÜRKLER 1920 - 1997 ARASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETLERİ AFŞARLAR AKDENİZ'İN ALTIN KENTİ KAHRAMANMARAŞ ANADOLU ÖNCESİ TÜRK KÜLTÜR VE SANATI ANADOLU ÖNCESİ TÜRK KÜLTÜRÜ ANADOLU’DA İLK YERLEŞMELER ANADOLU'DA BEYLİKLER ÇAĞI SANAT VE KÜLTÜR ORTAMI ANADOLU'NUN ETKİLEŞİM İÇİNDE OLDUĞU COĞRAFYALARDA TARİHSEL SÜREÇ İÇİNDE MÜZİK KÜLTÜRLERİ ANTLAŞMALAR/KONFERANSLAR BİR İMPARATORLUĞUN SANATI: OSMANLI MİMARİSİNİN KİMLİĞİ BİZANSIN ALTIN ÇAĞI JÜSTİNYEN VE AYASOFYA CEPHELER VE MUHAREBELER CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ ÇANAKKALE'NİN 100'Ü FOTOĞRAF YARIŞMASI KATALOĞU DİDİM TANITIM BROŞÜRÜ DİYARBAKIR KÖPRÜLERİ DOĞU ROMA (BİZANS) DÖNEMİ EYYUBİLER GÖBEKLİTEPE DÜNYANIN İLK TAPINAĞI GÜMÜŞHANE GEZİLECEK YERLER GÜMÜŞHANE TURİZM HARİTASI İKONOKLAST (TASVİRKIRICI) DÖNEM İŞGALLER KAÇARLAR KARAHANLILAR KAŞGAR TURFAN HANLIĞI KAVİMLER GÖÇÜ VE DOĞU VE ORTA AVRUPA’DA TÜRKLER KIPÇAK BOZKIRLARINDA TÜRKLER KİLİS GEZİ REHBERİ KİLİS TÜRKÜLERİ KÜTAHYA TANITIM KÜTAHYA TANITIM MERSİN BOZYAZI İLÇESİ MERSİN ÇAMLIYAYLA VE ERDEMLİ İLÇELERİ MERSİN MEZİTLİ İLÇESİ MERSİN MUT İLÇESİ MERSİN SİLİFKE İLÇESİ MERSİN TARSUS İLÇESİ MİMARİ BEZEME VE EL SANATLARI MİMARİ PROGRAM, BANİLER, MİMARLAR VE SANATÇILAR ORTA ASYA'DA TÜRKLER ORTA ÇAĞDA ANADOLU SELÇUKLU SANAT VE KÜLTÜR ORTAMI OSMANLI ÇAĞI’NDA ANADOLU OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI OSMANLI MİMARLIĞINDA 17.YÜZYIL OSMANLI TARİHİ OSMANLI’DA BATILILAŞMA DÖNEMİNİN DİNAMİKLERİ REKLAMCILIK TARİHİMİZDE HALK KÜLTÜRÜNÜN GÖRÜNÜMLERİ ROMA DÖNEMİNDE ANADOLU SAFEVİLER SON DEVİR BİZANS SANATI VE MİMARİSİ SURİYE SELÇUKLULARI TARİH İÇİNDE ANADOLU VE TÜRKLER’DE MÜZİK TARİH VE KÜLTÜR KENTİ KİLİS, KİLİS THE CİTY OF CULTURE TARİHİ TREN GARI TARİHTE TÜRK DEVLET VE BEYLİKLERİ (TÜRKİYE DIŞI) TUNCELİ İL YILLIĞI TÜRK COĞRAFYASI TÜRK HEYKEL SANATI TÜRK MÜZİK KÜLTÜRÜNÜN TARİHSEL KAYNAKLARI OLARAK EDVARLAR RİSALE-İ MUSİKİ KIRŞEHİRLİ YUSUF BİN NİZAMEDDİN TÜRK RESİM SANATI TÜRK TARİHİ TÜRK TARİHİ KRONOLOJİ TÜRK TARİHİ METİNLER TÜRK TARİHİNE GENEL BAKIŞ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ DÖNEMİ UYGARLIKLAR YOZGAT BİLGİLERİ ŞEHİR PLANI VE HARİTASI 2015 YOZGAT KENT TARİHİ YOZGAT TANITIM BROŞÜRÜ YURTİÇİ ŞEHİTLİKLER