­

Coğrafi İşaret: Kozan Portakalı

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Kozan Portakalı ibareli kendine özgü tanımlanan logo ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, logo ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Kozan Portakalı, yörenin bol suyu ile iklim ve toprak özelliklerinden lezzet alan, oldukça büyük taç hacmine sahip ağaçlardan elde edilir. Yuvarlak şekilde, kabuğu orta kalınlıkta ve pürüzlü, az çekirdekli, meyve eti koyu portakal rengi, çok sulu ve suda çözünebilir kuru madde miktarı yüksektir. Bu özellikleri nedeniyle hem sofralık hem de sanayilik olarak kullanılabilir. Olgunlaşma aralık ayında başlayarak nisan ayına kadar sürer.

Turunçgil tarımı Kozan ilçesinde denizden yaklaşık 100 km'lik uzakta yapılır. Turunçgiller için gerekli olan iklim koşullarının lokal ölçülerde de olsa bu sahada bulunuşu Kozan Portakalının yetişmesinin temel nedenlerindendir. Üç tarafı kalker tepelerle çevrili, güneyi ise açık bir morfolojiye sahip olan Kozan, mikro ekolojik bir yapıya sahiptir. Kozan Portakalı, Kozan ilçesine ait bir popülasyon olarak gelişmiş ve yüz yılı aşan bir süre boyunca ilçenin uygun mikro ekolojik alanlarında yetiştirilmiştir.