­

Coğrafi İşaret: Köyceğiz Portakalı

Tescil No: 1124

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Köyceğiz Portakalı ibareli logosu ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Köyceğiz Portakalı ibareli logo ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Köyceğiz Portakalı, coğrafi sınırda yetişen Washington Navel çeşidi portakaldan elde edilir. Ağacı tam gelişim döneminde 6-7 m taç genişliğinde ve 5-6 m yüksekliğinde olup, yılda 100-130 kg arasında meyve verir.

Coğrafi sınırda Akdeniz iklimi hüküm sürer ancak denizden biraz daha içeride kalır ve hemen kuzeyinde yükselen Sandıras Dağlarının etkisi bulunur. Bu nedenle, yaz aylarındaki yüksek gündüz sıcaklıkları, geceleri oldukça düşer. Bu durum, özellikle Köyceğiz Portakalının olgunlaşma döneminde meyvelerin şeker miktarını ve usaresini yükselterek, renginin koyulaşmasını sağlar. Coğrafi sınırda kışlar ılıman geçer ve kış yağmurları 2-3 ay sürer. Bu sebeple yer altı ve yerüstü suları bakımından zengindir. Bu suların ve Sandıras Dağlarından gelen serin hava akımının etkisi ile Köyceğiz Portakalının yetiştirildiği yerlerin havası, geceleri serin olup yılın büyük bir kısmında portakal ağaçları üzerinde çiğ oluşur. Bu durum, portakal meyvelerinin olgunlaşma döneminde meyvelerin usaresinin 48,58-49,57, indexinin 0,98-1,16 olmasını ve koyu turuncu renk almasına önemli ölçüde etki eder.