­

Coğrafi İşaret: Konya Vişne Tiridi

Tescil No: 935

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Konya Vişne Tiridi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Konya Vişne Tiridi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Konya Vişne Tiridi; tereyağı veya sadeyağda kızartılan ekmeklerin üzerine, vişneli şerbetin dökülmesi suretiyle üretilen yöresel bir tatlıdır.

Konya Vişne Tiridi, Konya yemek kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Geçmişi eskiye dayanır. Bu sebeple Konya Vişne Tiridinin, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Üretim Metodu:

4 kişilik Konya Vişne Tiridi üretimi için gerekli olan bileşenler aşağıdaki gibidir.

• 6 dilim ekmek
  • 200 g tereyağı veya sadeyağ
  • 1 kg vişne
  • 250 ml su
  • 500 g beyaz şeker

Tereyağı veya sadeyağ bir tavada kızdırılır ve ekmekler, her iki yüzü pembeleşinceye kadar bu yağın içinde kızartılır. Kızarmış ekmekler derin bir tepsiye konur.  Vişnelerin çekirdekleri çıkarılır, şeker ve su ile kaynatılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılır ve iki dakika daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Vişneli şerbet ılık halde ekmeklerin üzerine dökülür. Konya Vişne Tiridi soğuduktan sonra ve isteğe göre kaymak ile servis yapılır.