­

Coğrafi İşaret: Kilis Zeytinyağı

Tescil No: 1021

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Kilis Zeytinyağı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Kilis Zeytinyağı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Kilis Zeytinyağı, Kilis ilinde yetişen Kilis yağlık zeytin çeşidinden elde edilen natürel sızma zeytinyağıdır. Bu zeytinlerin ağaçları orta kuvvetlidir. Orta büyüklükte yayvanca ve sarkık bir taç oluşturur. Yaprakları orta uzungeniş eliptik şekildedir. Soğuğa duyarlı değildir. Meyveleri genellikle küçük olup yuvarlaktır. Kabuğu ince, çekirdeği küçük ve yağ oranı yaklaşık %33’tür. Kuvvetli periyodisite gösterir. Zeytin meyveleri hasat edilirken doğal yapısına zarar verilmemesine dikkat edilir ve özelliklerini kaybetmemesi için vakit kaybetmeden sıkım işlemine alınması gerekir.

Kilis Zeytinyağının üretiminde, Kilis’te yetişen Kilis yağlık çeşidi zeytinler kullanılır. Zeytin ağacı bahçesi tesisi eskiden yumru ile yapılırken artık çelikle çoğaltılan fidanlar kullanılır. Zeytin yetiştiriciliği genel olarak geleneksel yöntemlerle yapılmakla birlikte, sulama ve gübreleme gibi kültürel işlemlerde modern yetiştiricilik yöntemleri de kullanılır.

Kilis Zeytinyağının geçmişi eskiye dayanır. Üretiminde, coğrafi sınırda yetiştirilen Kilis yağlık çeşidi zeytin kullanılır ve özelliklerini kaybetmemesi için hemen zeytinyağına işlenir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Kilis Zeytinyağının tüm üretim aşamaları, coğrafi sınırda gerçekleşir.