­

Coğrafi İşaret: Kayseri Nevzinesi

Tescil No: 951

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Kayseri Nevzinesi ibareli logo ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Kayseri Nevzinesi ibareli logo ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Kayseri Nevzinesi; un, yağ, ceviz içi, tahin, sirke ve kabartma tozu ile yapılan hamurun pişirildikten sonra üzerine üzüm pekmezli şerbet gezdirilmesi suretiyle üretilen Kayseri’ye özgü yöresel bir tatlıdır. Üretimde; bitkisel yağ, tereyağı ve zeytinyağı karışımı kullanılır. Kayseri Nevzinesi 6-7 cm kare şeklinde kesilerek soğuk olarak servis yapılır. Sert kıvamlı hamuru yapısını, piştikten sonra üzerine şerbet döküldüğünde de korur. Yerken ağızda dağılır. Bu özelliklerini koruyabilmesi için günlük üretilip tüketilmesi tavsiye edilir.

Kayseri’de bayram, düğün ve misafir tatlısı olarak bilinen nevzine, aynı zamanda kız isteme merasimlerinde ve ramazan ayında iftar sofralarında da önemli bir yere sahiptir. Yeni doğum yapmış gelinlere nevzine ikram etmek, eskiden beri süregelen Kayseri geleneklerinden biridir.

Kayseri Nevzinesinin üretiminde kullanılan bileşenler tepside yoğrulduğundan ve elde edilen hamur elle basılarak tepsiye yayıldığından, yörede “nevzine yapmak” yerine “nevzine basmak” deyimi kullanılır. Nevzine basımında kullanılan tahin, üzüm pekmezi ve ceviz içi ile hamurun yumuşamadan şerbetlenmesi tatlıya kendine özgü tadını verir. Eski dönemlerde her evde fırın olmamasından dolayı sadece mahalle fırınlarında basılabilen ve bu yüzden önemli gün ve önemli misafirlerin tatlısı olan Kayseri Nevzinesi, günümüz şartlarında evlerde de yapılabilmektedir. Geçmişi eskiye dayanan, Kayseri geleneklerinde ve mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan, coğrafi sınıra özgü üretim metodu bulunan Kayseri Nevzinesinin coğrafi sınır ile ün bağı oluşmuştur.

Geleneksel Mutfak TÜMÜ