­

KASTAMONU TİRİDİ / KASTAMONU SİMİT TİRİDİ

Coğrafi İşaret: Kastamonu Tiridi / Kastamonu Simit Tiridi

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Kastamonu Tiridi / Kastamonu Simit Tiridi ibaresi, işletmede kolayca görülebilecek bir şekilde kullanılır

ÇKastamonu Tiridi / Kastamonu Simit Tiridi, kemik suyu ile ıslatılan simit üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt, kavrulmuş kıyma ve isteğe göre tereyağı ile hazırlanan Kastamonu yöresine has bir yemektir. Ürün malzeme ve sosları ile mantıya benzer bir tada sahiptir.

Ürünün adına ait türkü de bulunan Kastamonu Tiridi / Kastamonu Simit Tiridi, Kastamonu’ya özgü susamsız sade simit olan 435 tescil numaralı coğrafi işaret Kastamonu Simidi ile yapılır. Bu simit, tazeyken kalın kabuk tabakalı ve gevrektir. Zaman geçip soğuyan ve bayatlayan simitler Kastamonu Tiridi / Kastamonu Simit Tiridi yapılarak değerlendirilmiş ve Kastamonu Tiridi / Kastamonu Simit Tiridi ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte ürün hem taze hem de bayatlamış Kastamonu Simidi ile yapılabilir.

Ürünün hazırlanmasında geleneksel olarak, Kastamonu’da yetişen büyükbaş hayvanlarından elde edilen kıyma, yörede beslenen hayvanların sütünden elde edilen tereyağı tercih edilir ve 135 tescil numaralı coğrafi işaret Taşköprü Sarımsağı kullanılır.