­

Coğrafi İşaret: Kars Türk Çoban Köpeği

Tescil No: 40

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanacağı Ürün: Çoban Köpeği

Kars, Ardahan, Artvin, Erzurum, Ağrı, Iğdır bölgelerinde yetişen, saflığı tescil edilmiş, bölge şartlarına uyumlu, çok iyi koruyucu özelliğe sahip, uyumlu, zeki, akıllı, iri yapılı, (ayı başlı) kuvvetli yapılı ideal bir çoban köpeğidir.

Gruplar : Kars Türk Çoban Köpekleri yaş ve cinsiyetlerine göre; 0-5 aylık yaşta erkek yavru, 0-5 aylık yaşta dişi yavru, 6-16 aylık yaşta genç erkek, 6-12 aylık yaşta genç dişi, 16 aylıktan büyük ergin erkek, 12 aylıktan büyük ergin dişi olmak üzere altı gruptur.

Grup Özellikleri: Yaş ve cinsiyete göre cidago yüksekliği ve ağırlık ölçüleri

Gruplar

Cidago Yüksekliği/cm

Kütle/kg

0-5 aylık yaşta erkek yavru

10-60

1-25

0-5 aylık yaşta dişi yavru

8-55

0,8-23

6-16 aylık yaşta genç erkek

50-90

30-60

6-12 aylık yaşta genç dişi

45-80

26-55

16 aylıktan büyük ergin erkek

70-100

75-1 10

12 aylıktan büyük ergin dişi

65-90

60-100

Sınıflar : Kars Türk Çoban köpekleri puanlamada aldıkları puanlara göre; birinci sınıf ve ikinci sınıf olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Sınıf özellikIeri: Aşağıdaki sisteme göre yapılan puanlama sonunda 75 ve daha yukarı puan alanlar birinci sınıf, 50-74 arasında puan alanlar ikinci sınıf kabul edilir.

Puanlaması: Genel görünüm; harmoni, davranış, ağırlık 25 puan. Baş; burun, kafa, kulak, göz 20 puan. Gövde; yükseklik, derinlik, uzunluk 15 puan. Bacaklar; uzunluk, pençeler 10 puan. Kuyruk; uzunluk, görünüm 10 puan, Renk; Baş, vücut, ayak 20 puan olmak üzere 100 puan üzerinden değerlendirilir. Her özelliğe ait tam puanın % 40'ından az puan alan köpek standart dışı kalır. Puanlama en az üç kişilik bir eksper grubu tarafından yapılır. Eksperlerden her birinin her özellik için verdiklerin puanların basit aritmetik ortalaması alınır ve ortalama puan sütununa yazılır. Bütün özelliklerin ortalama puanları toplamına göre Kars Türk Çoban köpeğinin sınıfı belirlenir.

Genel Özellikler : Baş oldukça büyük, geniş ve iri yapılı (ayı başı) ve siyah; burun iri, orta uzunlukta, küt ve siyah; ağız büyük, kuvvetli çene yapısında ve dudaklarının iç tarafı siyah renkte; gözler kahverenginin değişik tonlarında, alın düz, kulaklar sarkık, geniş ve siyah tüylü; karm kalın, bel ve sağrı kısmı geniş ve adaleli; göğüs çevresi oldukça geniş ve derin, kuyruk uzun tüylü, iri ve sırta yukarıya doğru kıvrımlı; bacaklar kuvvetli, iri pençeli ve güçlü; tüyleri karışık ve kabarık görünümlü, baş kulak, göğüs altından arkaya doğru olan kısım siyah ağırlıklı, diğer yerler sarıdan kirli sarıya değişen mat renkte ve siyahla yer yer karışmış durumda; ayaklarda sarının tonları hakim ve yukarıya doğru siyahlık artıyor; çok iyi koruyucu özelliğe sahip ve uyumlu; düşmana karşı hırçın, pençelerini rahatlıkla kullanabilir, pençe vurma özelliği var, çene yapısı kuvvetli: akıllı, zeki, koruma içgüdüsü gelişmiş, soğuk ve çevre şartlarına karşı adaptasyonu kuvvetlidir.