­
Kahramanmaraş Kalesi’nin çevredeki Hitit kalıntılarına bakılarak, MÖ 9. yüzyıl ile 8. yüzyıl arasında, geç Hitit döneminde yapıldığı söylendiği gibi, duvarların örgü tekniğine dayanarak, MÖ 1. yüzyıl ile MS 2. yüzyıl arasında Roma Döneminde yapıldığı da söylenmektedir.

Gravürün Yayımlandığı Kaynak: Gustave Schlumberger. Un Empereur Byzantine au Dixieme Siecle. Paris, 1890.

Kalenin içinde Yavuz Sultan Selim’in 1509 yılında kaleyi yeniden yaptırdığını gösteren bir kitabe ile Kanuni Sultan Süleyman döneminde kalenin onarıldığını gösteren 1644 tarihli bir onarım kitabesi bulunmaktadır.

Fotoğraf: M.Fatih Demirhan, 2007

Kale içerisinde Fransızların Maraş’ı işgali sırasında Maraş’ın onlara karşı koymasının anısına, 1936 yılında Kurtuluş Anıtı dikilmiştir.

Kaynak: Gravürlerden Fotoğraflara Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları