­
Kadınlar Mezar Başında sahnesi İsa'nın yaşamının passion dönemi içinde yer alır. Sahne İncil ve Apokriflerde anlatılmıştır.

TGA

Olay Matta İncilinde şu şekilde anlatılmıştır:

“Şabat Günü'nü izleyen haftanın ilk günü, tan yeri ağarırken, Mecdelli Meryem ile öbür Meryem mezarı görmeye gittiler.

Ansızın büyük bir deprem oldu. Rab'bin bir meleği gökten indi ve mezara gidip taşı bir yana yuvarlayarak üzerine oturdu. Görünüşü şimşek gibi, giysileri ise kar gibi bembeyazdı. Nöbetçiler korkudan titremeye başladılar, sonra ölü gibi yere yıkıldılar.

Melek kadınlara şöyle seslendi: “Korkmayın! Çarmıha gerilen İsa'yı aradığınızı biliyorum. O burada yok; söylemiş olduğu gibi dirildi. Gelin, O'nun yattığı yeri görün. Çabuk gidin, öğrencilerine şöyle deyin: ‘İsa ölümden dirildi. Sizden önce Celile'ye gidiyor, kendisini orada göreceksiniz.’ İşte ben size söylemiş bulunuyorum.”

Kadınlar korku ve büyük sevinç içinde hemen mezardan uzaklaştılar; koşarak İsa'nın öğrencilerine haber vermeye gittiler. İsa ansızın karşılarına çıktı, “Selam!” dedi. Yaklaşıp İsa'nın ayaklarına sarılarak O'na tapındılar.”

Karanlık Kilise'de sahne yukarıdaki Matta İncil'ine uygun bir biçimde resimlenmiştir. Ancak diğer İncillerden de bazı detaylar alınmıştır. Matta İncil'inde kadınların ellerindeki hoş kokulu baharlardan bahsedilmemiştir. Ayrıca Matta sadece Mecdelli Meryem'in adını verirken Markos üç kadından, isimlerini vererek bahseder; Yuhanna sadece Mecdelli Meryem'in kabri ziyaret ettiğini, Luka ise isim vermeksizin kadınların kabri ziyaret ettiğini yazar.

Karanlık Kilise ‘de iki kadın görülmektedir. Öndeki Meryem elindeki buhurdanlığı mezara doğru uzatmaktadır. Melek kanatları açık bir biçimde düzensiz dikdörtgen blok taş üzerinde oturmaktadır. Sağ tarafta uyuyan nöbetçiler resimlenmiştir.

Kaynaklar

Karanlık Kilise ’deki İsa Tasvirli Fresklerin Tarihsel Belge Değeri Kapsamında Korunma Durumunun Değerlendirilmesi, Sena Kanmaz, Akdeniz Sanat Dergisi, Cilt 16, sayı 29

Kapadokya Bölgesi Göreme Vadisinde Bulunan Karanlık Kilise Duvar Resimleri, Nermin Tanburoğlu, Yüksek Lisans Tezi, 2001