­

Coğrafi İşaret: İskilip Turşusu

Tescil No: 131

Kullanım Biçimi: Markalama

İskilip turşusunu diğer turşulardan ayırt eden özelliği, kuruluş biçimi ve kuruluşunda kullanılan tuz ve sirke ile ilgilidir. Söz konusu tuz kaya tuzu olarak iskilip bölgesinden elde edilmektedir. Sirke ise üzüm şırasından ve iskilip yöresi bağlarından elde edilen üzümlerden yapılır.

İskilip Turşusu için şu malzemeler kullanılır: Turşusu  yapılacak sebzeler (salatalık-biber-kavun keleği- fasulye-domates-havuç-lahana), maydanoz, dereotu, sarımsak, iskilip kaya tuzu, iskilip turşu sirkesi ve su.

Sebze: Turşuluk sebzelerin seçimi turşunun lezzeti ve uzun olan saklama süresince bozulmaması için önemlidir. Sebzeler körpe yani taze olmalıdır ve zedelenmemiş olması gereklidir. Zedelenmiş sebzelerin mikroorganizmalara açık olması sebebiyle bozulması daha kolay olmaktadır.

Kaya tuzu: İskilip turşusunu özel kılan unsurlardan birisi olan İskilip kaya tuzu ve İskilip'e özgü yöntemlerle yapılan sirkesidir.

Sirke: İskilip turşusunun kurumunda, iskilip bağlarında yetiştirilen iskilip karaüzümü olarak bilinen üzümlerden, yöre insanımızın atalardan kalma yöntemleriyle elde ettikleri sirke kullanılmaktadır. Gerek üzümün özelliği gerek sirke ananevi yapım usullerinden dolayı kullanılan bu sirke iskilip turşusuna ayrı bir lezzet vermekle beraber, diğer turşular arasında ayrıcalıklı bir yer edinmesini sağlamıştır.

İskilip turşusu direk güneş almayan gölge ve serin bir mekanda bekletilmelidir. Turşunun kurulmasında Toprak küpler kullanılmalıdır. Bu şekilde 5-6 ay turşu erimeden tazeliğini koruyarak saklanabilir.