­
Köprü, 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından yaptırılmıştır. Bulgaristan Lofça’da bulunan Osmanlı Köprüsü, İtalya’da bulunan Ponte Vecchio ve Rialto Köprüleri ile birlikte dünya üzerinde bulunan 4 adet tarihî çarşılı köprüden biridir.

Gravürün Yayımlandığı Kaynak: Julie Pardoe. The City of Sultan and Domestic Manners of Turks in 1836. London, 1837

Köprü üzerinde 31 adet dükkân, 1 adet mescit ve 2 adet depo bulunmakta idi. 1854 yılındaki büyük depremde hasar gören köprü, Kurtuluş Savaşı’nda Yunan ordusu tarafından bombalanmış ve orta bölümü yıkılmıştır.

M.Fatih Demirhan, 2006

2002-2004 yıllarında Bursa Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan köprünün iki tarafına da aslına uygun olarak 22 adet dükkân yaptırılmıştır.

Kaynak: Gravürlerden Fotoğraflara Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları