­

Coğrafi İşaret: İncesu Karaevrek Üzümü

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Markalama

Karaevrek Üzümü V. vinifera L. nin kültür çeşidi olup, sürgün ucu tipi açık, sülükleri 2S+0+2S şeklinde aralıklı olarak dizilen ve çekirdek kenarında çıkıntı olmayan bir üzüm türüdür. Ayrıca, sürgün ucunda antosiyan yoğunluğu zayıf, yatık tüyler seyrek, boğumdaki dik tüyler orta yoğunlukta, yaprak büyüklüğü küçük ve 5 dilimli, dişler her iki kenarda dışbükey şekilde, yaprak alt yüzünde ana damarlar arasında yatık tüylerin yoğunluğu yok veya çok seyrek, ana damarlar arasındaki dik tüylerin yoğunluğu seyrek, salkım uzunluğu kısa, salkım şekli konik, salkım sapı çok kısa, meyve eti renksiz, meyve tadı tatlı ve çekirdek sayısı 2-3 arasındadır.

İncesu ilçesinin bulunduğu coğrafi bölgeyi çevreleyen Erciyes, Hasan ve Melendiz dağlarının püskürttükleri tüflü topraklar ve sert olmayan kayalıklar, bölge topraklarını üzüm yetiştiriciliğine uygun hale getirmiştir. İlçenin bulunduğu bölge, toprak ve iklim özellikleri itibarıyla bağcılık için uygun ekolojiye sahip olduğundan, denizden 1100 metre yüksekteki bölgede uzun yıllardır bağcılık yapılmaktadır.

İlçe topraklarının alüvyal, koluvyal kahverengi, kireçsiz kahverengi ve az miktarda organik topraklardan oluşması ve tuzluluk sorununun olmaması, ilçede yetiştirilen üzüm çeşitleri için uygun toprak yapısı oluşturmaktadır. Bölgenin iklim faktörleri de yörede yetişen üzüm çeşitleri bakımından elverişlidir. Uzun yıllar ortalaması olarak verilen meteorolojik değerlere göre ilçede vejetasyon süresi boyunca ortalama sıcaklık 16,5 °C’dir. Etkili sıcaklık toplamı 1516,3 gün/derecedir. İlçede yıllık ortalama yağış ise 358,3 mm’dir.