­

Coğrafi İşaret: Honaz Kirazı

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Honaz Kirazı ibaresi ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Honaz Kirazı ibaresi ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Honaz Kirazı 1900’lü yılların başından bu yana Honaz’da yetiştirilen, halkın büyük bir kesiminin geçim kaynağını oluşturan önemli bir tarımsal üründür. Honaz’da tarih boyunca kiraz bayramları ve kiraz güzeli yarışmaları yapılmıştır. Bölgede kiraz yetiştiriciliği kültürün önemli bir parçasıdır.

Honaz’ın dışından köklü aşılı fidan alınmaz. 0900 Ziraat çeşidinden ve Kuşkirazı (Prunus avium), İdris (Prunus mahaleb), Klon anaçlar Mazzart f 12/1, SL-64 (St. Lucie 64), Gixela-5, Ma x Ma 14, Tabel/Edabriz adlı dayanıklı anaçlardan birinin üzerine aşı yapılarak elde edilen Honaz Kirazının meyvesi; iri, sert ve meyve eti tatlıdır. Çatlamaya dayanıklı ve sapı uzun ve yeşildir.  Uygun koşullarda uzun süre muhafazaya uygundur.

Honaz ilçesi Honaz Dağının kuzey yamaçlarında yer aldığından ve ilçede Ege Bölgesi iklimi görüldüğünden kışın yüksek yağış alır. Tuzsuz ve çok kireçli toprak yapısına sahiptir. Bu nedenle kiraz yetiştirmeye uygun iklim ve ekolojiye sahiptir. Kiraz ağaçlarının yüksek rakımda çiğ yağan bölgelerde bulunması ağaçların nemlenmesini sağlar ve böylece meyveler daha iri olur. Bir kiraz ağacının ömrü ortalama 20-25 yıl arasında değişmesine rağmen Honaz’da 30 yaşından büyük kiraz ağaçları bulunur.

Honaz’da kiraz bahçeleri, ilçe merkezinde ve Honaz Dağının bulunduğu vadide yaygınlaşmış olup yamaç ve hafif meyilli araziler üzerinde tesis edilmiştir. Bahçelerin meyilli arazide kurulmuş olmaları, radyasyon donlarının etkisini minimum düzeye indirir ve ilkbahar donlarının tesirini azaltır.

Kiraz bahçeleri kuzeyde Aksu Çayı, güneyde Honaz Dağı arasında bulunur. Aksu Çayının ve 2571 m rakımlı Honaz Dağının ormanla kaplı olması nedeniyle ortaya çıkan mikro-klima etkisi, kirazın olgunlaşma döneminde yaşanan sıcaklarda meyvenin su kaybının minimum düzeyde kalmasını; meyvenin sıcaklarda su kaybının minimum düzeyde kalması, ani olgunlaşma riskini ortadan kaldırarak asiditesinin normal, şeker oranını ise düşük düzeyde kalmasını, meyvenin olgunlaşma döneminde ilçenin ikliminin yağışsız olması da meyvedeki çatlama oranının %2’nin altında kalmasını sağlar. Kirazın düzenli ve dengeli güneşlenme ihtiyacı olduğundan güneşlenme ihtiyacı tam anlamıyla karşılanır.

Honaz Dağının eteklerinde oluşan mikro-klima ile Honaz Dağının eteğinde bulunan ve göz diye anılan alandan çıkan kaynak suyu ile sulama imkânının varlığı ve yörede büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygın olması sayesinde toprağın hayvan gübresiyle zenginleştirilmesi olanağı mevcut bitki örtüsünü destekler ve bu faktörlerin birleşmesi toprak porositesine olumlu etki yapar. Honaz ilçesinde rakımım yüksek ve sulamada kullanılan suyun ise aynı zamanda içme suyu olarak da tüketilen kaynak suyu olması, Honaz Kirazının ayırt edici özelliklerinden olan lezzet, sertlik ve aromayı olumlu yönde etkiler ve kendine has rengini kazanmasını sağlar.  Honaz Kirazı potasyum, kalsiyum ve demir bakımından zengindir.