­
Harran Kalesi’ni ve yerleşim yerini kuşatan surların ne zaman yapıldığı hakkındaki bilgiler kesin değildir. Tarihî bilgilere göre surların sekiz kapısı bulunmaktaydı.

M.Fatih Demirhan, 2007

Rakka Kapısı, Halep Kapısı, Niyar Kapısı, Yesit Kapısı, Fedan Kapısı, Küçük Kapı, Gizli Kapı ve Su Kapısı’ndan günümüzde sadece Halep Kapısı gelebilmiştir. Su Kapısı’nın üzerinde bakırdan yapılmış iki yılan tılsımının olduğu söylenmektedir.

Gravürün Yayımlandığı Kaynak: F.R. Chesney.The Expedition for the Survey of Rivers Euphrates and Tigris, 1850

Gravürde görülen kapı Halep Kapısı’dır. Kültür Bakanlığı’nca restore edilmiş olan Halep Kapısı’nın üzerine, 1192’de, Selahaddin Eyyubi’nin kardeşi olan El Melik El Adil tarafından yaptırıldığı yazılmıştır.

Kaynak: Gravürlerden Fotoğraflara Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları