­

Coğrafi İşaret: Gümüşhane Kömesi

Kullanım Biçimi: Markalama

Gümüşhane kömesi diğer bölgelerde üretilen cevizli sucuğa benzemekle birlikte önemli farklılıklar göstermektedir. Gümüşhane kömesi yapılırken ipliklere dizilmiş iç cevizin batırıldığı karışımın içeriği oldukça farklıdır. Bu içerikte bal, süt, dut, şeker ve un bulunmaktadır. 100 Kg. Gümüşhane Kömesi elde etmek için en az 33 Kg. ceviz, en az 14 Kg. bal, en az 10 Kg. süt kullanılmaktadır. Süt ve dut bu bölgede elde edilmektedir. Gümüşhane Kömesinin yapımında ve kalitesinde köme ustalarının becerileri ve yörenin zengin flora yapısından elde edilen dut önemli bir etkendir.

Üretim Tekniği : Kömenin yapımında ceviz, dut, bal, un, şeker ve süt kullanılır. Köme yapımında iç ceviz iplere dizilir. İplere dizilmiş iç cevizlerin batırıldığı karışım hazırlanır. Üretim kuru duttan yapıldığı için dutların mutlaka yıkanması gerekir. Yıkanan dutlar kazanda kaynatılır, şırası süzülür. Süzülen şıranın bir kısmı un ile çırpılmak üzere ayrılır, geri kalan şıra herle kazanına konur bal ve şeker ile birlikte ısıtılır. Kaynamaya başladıktan sonra ayrılan şıra ve süt ile çırpılan un kazana dökülür ve bir müddet pişirildikten soma karışım hazır hale gelmiş olur. İplere dizilmiş iç ceviz önceden hazırlanmış karışıma kurutma ortamına göre değişmekle birlikte iki tam gün ara ile en az üç defa batırılıp kurutulur. Kurutma işlemi hijyenik ortamda yapılır.