­

Coğrafi İşaret: Gümüşhane Deleme Peyniri

Tescil No: 604

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Gümüşhane Deleme Peyniri ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Gümüşhane Deleme Peyniri ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Gümüşhane Deleme Peyniri; doğal yöntemlerle asitliğinin geliştirilmesi ile sütün kesilmesi ve pıhtılaşması ile üretilen çökeleğin ön işlemlerden geçirildikten sonra, yağlı süt ile haşlanması ve yoğrulup şekillendirilmesi ile elde edilen homojen görünümlü, gözeneksiz, ısıtılınca eriyebilen, yarı sert bir peynirdir. Peynir üretiminde inek sütü kullanılır.  Gümüşhane Deleme Peyniri, değişik bölgelerde üretilen deleme ve teleme gibi isimlerle anılan peynirlerden maya katılmadan üretilmesi ile farklılaşır.  Peynirin yapısı yumuşak ve kaygan olup yoğun süt aromasına sahiptir. Gümüşhane Deleme Peyniri, çiğ sütte asitliğin gelişmesi sağlanarak pıhtı oluşturulan üretim yöntemi nedeni ile tipik ve hafif mayhoş tada sahiptir.  Gümüşhane Deleme Peyniri taze olarak veya olgunlaştırılarak tüketilir.