­
İsa'nın hayatı siklusunda passion dönemine ait olan Göğe Yükseliş (Analepsis) sahnesi İncil kaynaklıdır. Olay, Markos, Luka, Yuhanna ve Resullerin İşleri İncillerinde anlatılmıştır. Sahne Resullerin İşleri'nde şu şekilde geçer:

“Bu şeyleri söyledikten sonra, onlar bakarken yukarı alındı ve bir bulut onların gözlerinden onu aldı. Ve o giderken, gözlerini göğe dikmiş oldukları esnada, işte, beyaz esvaplı iki kişi onların yanında durup dediler: Ey Galileliler, niçin göğe bakıp duruyorsunuz? Sizden göğe alınan bu İsa, nasıl göğe gittiğini gördünüzse, öylece gelecektir. O zaman onlar Zeytinlik denilen dağdan Yeruşalime döndüler; o dağ Sept günü yolu kadar Yeruşalime yakındır. Ve girdikleri zaman Petrus, Yuhanna, Yakup ve Andreas, Filipus ve lhomas, Bartolomeus ve Matta, Alfeusun oğlu Yakup, Gayyur Simun ve Yakubun oğlu Yahudanın oturdukları yukarı odaya çıktılar.”

TGA

Hıristiyan inanışında, Göğe Yükseliş İsa'nın yeniden dirilişini izleyen 40 gün sonra gerçekleşmiştir. İsa, bulutlar arasında göğe yükselirken havarileri ile beraber Kudüs'ün dışındaydı ve göğe yükselişini seyrederken iki melek görünür, onlara kendilerinin de cennette karşılanacaklarını söylerler.

Karanlık Kilise' de Göğe Çıkış sahnesinin ikonografisi Doğu kilisesinin benimsediği klasik şemaya uyar. Bir mandorla içinde cepheden gösterilen İsa bir elinde rulo tutmakta diğer eliyle de kutsamaktadır. İsa, mandorlanın dört tarafından taşınan melekler eşliğinde göğe yükselmektedir.

Kaynaklar

Karanlık Kilise ’deki İsa Tasvirli Fresklerin Tarihsel Belge Değeri Kapsamında Korunma Durumunun Değerlendirilmesi, Sena Kanmaz, Akdeniz Sanat Dergisi, Cilt 16, sayı 29

Kapadokya Bölgesi Göreme Vadisinde Bulunan Karanlık Kilise Duvar Resimleri, Nermin Tanburoğlu, Yüksek Lisans Tezi, 2001