­

Coğrafi İşaret: Gelendost Çaltı Sarımsağı

Tescil No: 1179

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Gelendost Çaltı Sarımsağı ibaresi ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Gelendost Çaltı Sarımsağı ibaresi ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Gelendost Çaltı Sarımsağı; Allium Sativum L türüne ait olup, Isparta ili Gelendost ilçesi Çaltı Köyünde yetiştirilir ve bir önceki hasattan tohumluk olarak ayrılan sarımsak dişlerinin, bir sonraki ekim döneminde dikilmesi suretiyle üretilir ve baklagil türleri ile münavebeli olarak 2-3 yılda bir yetiştirilir. Dekar başına alınan ürün miktarı 750-1250 kg’dır. Hasat zamanı bakımından erkencidir.

Gelendost Çaltı Sarımsağı yeşil aksam bakımından yoğundur, güçlü bir gelişime sahiptir ve dik duruş gösterir. Bitki boyu en az 52 cm, yaprak genişliği en az 15,1 mm’dir.

Gelendost Çaltı Sarımsağı baş ağırlığı 31,2-47,1 g olarak orta sınıfta yer alır. Başın enine kesiti elips oval, boyuna kesiti ise geniş elips şeklindedir. Baştaki diş sayısı 4-23 adettir. Dişlerin dizilişi düzgün sıralı değildir. Diş iriliği 2,90-3,92 g’dır. Dış kabuk rengi kremdir ve sarımsı renkte diş et rengine sahiptir. Gelendost Çaltı Baş kuru dış kabukta antosiyanin çizgileri ve diş kabukta antosiyanin rengi mevcuttur.

Gelendost Çaltı Sarımsağının yetiştiği toprak; killi-tınlı, tuzsuz ve pH seviyesi 7,8 olup hafif alkalidir. Besin elementlerince yeterli toprak yapısına sahip olan coğrafi sınırda sadece dikim öncesi toprağa yanmış ahır gübresi verilerek üretim yapılır.

Coğrafi sınırın toprak ve iklim özellikleri nedeniyle Gelendost Çaltı Sarımsağı keskin kokulu olup, yoğun aromaya sahiptir.