­

Coğrafi İşaret: Gaziantep Öz Çorba/Antep Öz Çorba

Tescil No: 666

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Gaziantep Öz Çorba / Antep Öz Çorba ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Gaziantep Öz Çorba / Antep Öz Çorba ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Gaziantep Öz Çorba / Antep Öz Çorba, dövme (aşurelik buğday), süzme yoğurt, tavuk suyu ya da kemikli et suyu, coğrafi işaret olarak tescilli Antep Fıstığı ve badem kullanılarak hazırlanan bir çorbadır.

Çorba yapımında kullanılan dövme, süzgeçten geçirilmek suretiyle ezilerek kullanılır.

Gaziantep Öz Çorba / Antep Öz Çorba Gaziantep mutfağının en bilinen çorbalarından bir tanesidir. Özellikle davetlerde ikram edilir. Her mevsim sıklıkla tüketilir.

Yapılışı: İyice pişmiş ve süzgeçten geçirilmiş buğdaya buğday özü denir. Buğday özü bir tencereye alarak 5-6 bardak kemikli et suyu veya tavuk suyu ile sürekli karıştırılarak kaynatılır.  Başka bir tencerede süzme yoğurt, yumurta ve zeytinyağı iyice karıştırılır. Hafif ateşte sürekli aynı yönde karıştırmaya devam ederek kaynama noktasına yaklaşıncaya kadar pişirilir.  Buğday özü ve et suyuna yoğurtlu karışım yavaş yavaş karıştırılarak eklenir. Çorba hafif bir şekilde kabarmaya başlayana kadar kaynatılıp sonrasında ateşten alınır. Antep Fıstığı ve badem suda yaklaşık 5 dakika haşlanıp soğutulur. Dışındaki kabuğu soyulup bir tavada sadeyağda veya tereyağında hafif pembeleşinceye kadar kavrularak çorbaya eklenir. Kalan yağ isteğe bağlı olarak tarçınla beraber üstüne gezdirilerek servis edilir.

Fotoğraflar TÜMÜ