­
Eski bir Hitit yerleşimi olan yerde, Roma döneminde bir gözetleme kulesi, Bizans döneminde, İmparator Justinyen’in emriyle bir kale yaptırılmıştır. Kale, yaklaşık 1200 metre uzunluğunda taştan bir çevre duvarı ile çerçevelenmiş olup, surlarında 36 kule ve burç bulundurmaktadır.

Gravürün Yayımlandığı Kaynak: F.R. Chesney. The Expedition for the Survey of Rivers Euphrates and Tigris, 1850.

Kalenin çevresinde 10 metre derinlikte ve 30 metre eninde bir hendek vardır ve kaleye bu hendeği aşan hareketli bir köprü ile girilmektedir. Memlûk Sultanı Kayıtbay 1481 yılında kalede ciddi bir onarım yaptırmıştır. Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1557 yılında kalenin takviye edildiği ve giriş köprüsünün iki yanına kuleler eklendiği, kale kapısında bulunan kitabede yazılıdır. Aynı dönemde kaleye sarnıç, mescit ve hamam ilave edilmiştir. Gaziantep Kalesi günümüzde iyi bir durumdadır.

Fotoğraf: M.Fatih Demirhan, 2007

Kaynak: Gravürlerden Fotoğraflara Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları