­

Coğrafi İşaret: Emcelli Biberi

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Emcelli Biberi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Emcelli Biberi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Emcelli Biberi; Manisa ili Sarıgöl ilçesinin Emcelli Mahallesinde açık tarla yöntemiyle yetiştirilen Solanaceae familyasından Capsicum annum L. türü biberin Yalova Yağlık 28 çeşidinden elde edilen kapya biber olarak bilenen biberdir. Çoğaltım materyali, bir önceki sezon yetiştirilen ve rengi, yeşilden kırmızıya dönen üründen elde edilir.

Emcelli Biberinin bitkisi bodur, toplu yapılı, alçak dallı ve bol yapraklıdır. Meyvesi; konik şekilli, iri, tatlı ve küt uçludur. 3,4 - 3,6 mm et kalınlığına sahip olup bu nedenle salçalık, közleme ve konserve üretimi için uygundur. Emcelli Biberi genellikle mayıs ayının ilk haftasında dikilir. Hasadı, ağustos ayının ortasında başlar ve kasım ayı sonuna kadar devam eder. Mevsim koşullarının uygun olması durumunda bazı yıllar aralık ayında da hasat yapılabilir. Hasat, genellikle ürün rengi koyu yeşilken yapılır. Tarhana üretiminde kullanılacak biberlerin, kırmızı renk alması beklenir ve bu durumdaki biber, coğrafi sınırda “tarhana biberi” olarak da bilinir.