­

Coğrafi İşaret: Edirne Tava Ciğeri

Kullanım Biçimi: Markalama

Edirne Tava Ciğeri, Yörede yetiştirilmiş "dana” cinsi büyükbaş hayvanlardan elde edilen karaciğer, yine yöreye ait buğday unu ile ayçiçek yağı kullanılarak üretilen, malzeme seçimi, hazırlanış, pişiriliş ve servisi ustalık gerektiren yöresel bir yemek olup, servisinde işe yine Edirne mahsulü, doğal yoldan özel kurutulmuş kızartılmış kırmızı biber kullanılmaktadır.

Edirne Tava Ciğeri; malzemesi, hazırlanış usul ve ustalığı, servisi ile Edirne yöresine özgüdür. Tava Ciğeri bölgede "yaprak ciğeri” olarak da anılmaktadır. Edirne Tava Ciğerini, diğer tava ciğerlerinden ayıran en önemli özellik, söz konusu tava ciğerinin üretiminde ve servisinde kullanılan malzemelerin, kendisine özgü coğrafi özelliklere sahip olan Edirne Yöresi ovalarının ürünlerinden elde edilmesidir. Edirne Tava Ciğeri lezzetini Edirne yöresinin zengin florasından alıyor diyebiliriz.

Edirne Tava Ciğeri, adından da anlaşılacağı üzere tavada pişirilmektedir fakat tavası alüminyumdan ve özeldir. Tavanın özelliği, yağın çok hızlı kızabilmesi için yaklaşık 1 mm gibi bir incelikte olmasıdır.

Edirne Tava Ciğeri, yörede yetiştirilmiş "dana” cinsi büyükbaş hayvanlardan elde edilen karaciğer kullanılarak üretilmektedir. Edirne Tava Ciğerinin üretiminde, diğer önemli faktör ustalıktır. Dana karaciğeri piştiğinde kararmamaktadır. Fakat yapısı itibariyle ince zar, bol sinir ve damarlara sahiptir. Bu nedenle malzeme seçimi, hazırlanışı, pişirilişi ve servisi ustalık gerektirmektedir. Pişirme esnasında ise yine yöreye ait buğday unu ile ayçiçek yağı, servisinde ise Edirne/Karaağaç mahsulü, doğal yoldan özel kurutulmuş kızartılmış kımızı biber (yerel adı Karacı) kullanılmaktadır.