­
Hıristiyan ikonografisinde önemli bir yere sahip olan İsa'nın Doğum'u sahnesi, İsa'nın çocukluk dönemine ait olup İncil ve Apokrif kaynaklıdır. Olay, Luka İncilinde şöyle anlatılır:

“Onlar oradayken, Meryem'in doğurma vakti geldi ve ilk oğlunu doğurdu. Onu kundağa sarıp bir yemliğe yatırdı. Çünkü handa yer yoktu”

TGA

Bir bayram sahnesi olan Doğum, Hıristiyan kilisesinde 25 Aralık'ta kutlanır. Sahne Hıristiyan sanatında görülen en erken konulardan biridir.

Doğum mağaranın içinde gerçekleşmiştir. Meryem yorgun bir şekilde şilteye uzanmış elini beşiğe uzatmaktadır.  Beşik Meryem'in sağında yukarıdadır ve arkasında öküz ve eşek tasvir edilmiştir.

Beşikteki İsa'nın üzerine dışarıdaki yıldızın ışığı düşmektedir. İlk Banyo ise aşağıda sağda betimlenmiştir. Meryem, beşik, banyo mağaranın içindedir ve etrafı kayalıklarla çerçevelendirilmiştir.

Kaynaklar

Karanlık Kilise ’deki İsa Tasvirli Fresklerin Tarihsel Belge Değeri Kapsamında Korunma Durumunun Değerlendirilmesi, Sena Kanmaz, Akdeniz Sanat Dergisi, Cilt 16, sayı 29

Kapadokya Bölgesi Göreme Vadisinde Bulunan Karanlık Kilise Duvar Resimleri, Nermin Tanburoğlu, Yüksek Lisans Tezi, 2001