­

DOĞAYLA TARİHİN BULUŞTUĞU ANADOLU KÖYLERİ

Doğayla Tarihin Buluştuğu Anadolu Köyleri
 
Türkiye’de sokaklarında keyifle dolaşırken tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle büyüleneceğiniz, yerel lezzetlerini tadıp el emeği yöresel ürünlerinden alabileceğiniz onlarca şirin köy var.

Şehirden uzak, nostaljik bir atmosferde huzur bulmak ve hoşça vakit geçirmek isteyenlere birkaç köy önerisi:
 
Birgi Köyü - İzmir
 

Dünya Turizm Örgütünün “2022 Yılı En İyi Turizm Köyleri" listesine giren Birgi Köyü, Ödemiş'e 9, İzmir'e 120 kilometre uzaklıktadır.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı
 
Yüzyıllar boyunca çevresindeki en büyük yerleşim yerlerinden biri olan Birgi; tarım, deri, ipek üretimi ve dokuma gibi çeşitli ekonomik faaliyetleri ile tarihi İpek Yolu üzerinde önemli bir ticaret merkezi olmuştur.
 
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı
 
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Birgi, kendine has geleneksel mimari dokusunu günümüze kadar koruyabilmiş ender yerleşim yerlerinden biridir.
 
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı
 
Konakları, camileri, türbeleri, medreseleri, hamamları, çeşmeleri ve daha birçok eseriyle, Beylikler Döneminden başlayıp günümüze ulaşmış çok sayıda tescilli yapıya sahiptir. Beldede geleneksel mimari dokuyu en iyi biçimde yansıtan iki yapı; ahşap süsleme ağırlıklı mihrabı ve minberiyle döneminin en başarılı örneklerden biri olan Ulu Cami ile ahşap işçiliği ile dikkat çeken Çakırağa Konağı’dır.
 
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı
 
Boğaziçi Köyü - Muğla  
 
Milas-Bodrum karayolunun 25. kilometresinden sağa dönüp 2 kilometre gittikten sonra Boğaziçi köyüne ulaşılır. Bodrum yarımadasının kuzeyinde, Güllük körfezinin güneyinde, dar ve derin bir koyun (Varvil) oluşturduğu küçük bir yarımadadaki tepecik üzerindedir.
 
Milas Belediyesi
 
Boğaziçi köyünün mitolojideki adı Bargylia’dır. Bargylia sözcüğünün MÖ 2000’lerde Luvi veya MÖ 1000’lerde Karia dilinden gelmiş “yüksekteki yer” anlamında olduğu düşünülmektedir.
 
Milas Belediyesi
 

Boğaziçi Köyü Tuzla Sulak Alanı, kış aylarında göçmen kuşlara ev sahipliği yapmaktadır. 380 hektarlık alanda beslenen kuş türleri arasında başta pelikanlar gelir. Boz ördek, yeşilbaş, sakarca, Macar ördeği, sakarmeke, balıkçıl, flamingo, kaz ve su tavuğu da sıklıkla rastlanan kuş türleridir.

Milas Belediyesi
 
Balıkçılık ile geçinen Boğaziçi köyü, eşsiz doğası ve denizi ile Milas’ta yaz turizminin revaçta olduğu beldelerden biridir.
 
Cumalıkızık Köyü - Bursa 
 
Osmanlı sivil mimarisinin en görkemli köy yerleşimini günümüze ulaştıran Cumalıkızık, 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.
 
Gülcan Acar
 
“Kızık”, Uludağ’ın kuzeyindeki dik etekler ile vadilerin arasında sıkışıp kalan yöre köylerine verilen bir addır. Cumalıkızık ise adını kızık köylerinden topluca gidilerek cuma namazı kılınan köy olması sebebiyle almıştır.
 
Gülcan Acar
 
Tarihi evleri ve doğası ile güzel vakit geçirebileceğiniz Cumalıkızık’a gittiğinizde, Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi ve Sanat Evi’ni ziyaret ederek 18, 19 ve 20. yüzyıllara ait çeşitli yöresel eşyalar görebilirsiniz.
 
Gülcan Acar
 
Eski Doğanbey Köyü - Aydın 
 
Eski Doğanbey köyü Aydın’ın Söke ilçesine 30 kilometre uzaklıktadır. Rumca odalar anlamına gelen "Domatia" ismiyle kurulan köy zaman içinde "Eski Doğanbey" ismini almıştır. Sırtını Dilek (Mykale) Dağı eteklerine yaslamış olan Eski Doğanbey köyü, Kurtuluş Savaşı sırasında mübadele sonucunda Yunanistan’a göç eden Rumlardan kalma bir köydür.
 
Gülcan Acar
 
Köyde bulunan konut, dükkân, hastane ve çeşme gibi yapılar geç Osmanlı Dönemi mimari özelliklerini yansıtmaktadır.
 
Gülcan Acar
 
Özellikle mimari dokusuyla büyük ilgi çeken köyün taş evleri, dar sokakları ve doğal güzellikleri görülmeye değerdir.
 
Gülcan Acar
 
 
Kayaköy - Muğla 
 

Fethiye’nin 8 kilometre güneyinde bulunan ve Antik Dönem’de Karmylassos olarak bilinen Kayaköy’ün geçmişi, filolojik verilere göre MÖ 3 binlere kadar gitmektedir.

Köyde yamaca dayalı yapıların tamamı Osmanlı İmparatorluğu'nun geç dönemlerinde iskân eden Rumlarca yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında bölgede yaşayan Rumların Batı Trakya’daki Türkler ile mübadelesi sonucu boşaltılan köydeki yapıların ahşap kapı, pencere ve üst örtü sistemlerinin doğal etkenler ile tahrip olmasıyla köy hayalet bir şehir görünümü almıştır.

 
Said Nuri Sargın
 
Köyde, kullanıldığı dönemlerde her biri 50 metrekareden büyük olmayan, manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan, genellikle alt katları kiler olan ikişer katlı evler bulunmaktadır. Evlerin girişlerinde çatıdaki yağmur sularının toplandığı zemin altı sarnıçları vardır. Bölgede evlerin yanı sıra çok sayıda şapel, iki büyük kilise, bir okul binası ve bir gümrük binası vardır.
 
Gülcan Acar
 
Sıcak yaz aylarında bile serin olan köy, tarih ve doğa severlere unutulmaz deneyimler sunmaktadır.
 
Kuyucak Köyü - Isparta 
 
Isparta şehir merkezine 50 kilometre mesafede olan Kuyucak köyü, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na 25 kilometre, Antalya- İstanbul Karayolu'na ise 10 kilometre uzaklıktadır.
 
Gülcan Acar
 
Köy, yüksek konumu ile Burdur Gölü manzarasının seyredilebildiği bir alandır. Kuyucak köyünde 5000 dekarda yetiştirilen lavanta, Türkiye üretiminin yüzde doksanını oluşturur. Üreticisinin yaş veya hasattan sonra kurutarak satışa sunduğu lavanta çiçekleri, fabrikalarda işlenip krem, sabun, yağ, kolonya gibi ürünlere dönüştürülerek tüketicilere ulaştırılır.
 
Gülcan Acar
 

Lavantaların çiçek açtığı dönemde mor renkli tarlalar fotoğraf çekimi için uygun alanlardır. Bu dönemde, köy ve civarında lavanta kokuları eşliğinde yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir veya yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Mustafapaşa Köyü - Nevşehir 
 
Nevşehir’e bağlı Ürgüp ilçesinin 5 kilometre güneyinde bulunan ve Antik Dönem’de adı Sinasos olan Mustafapaşa, tarihi evlerin bulunduğu şirin bir köydür.
 
Servet Uygun
 
Doğal ve kültürel varlıkları ile keyifli vakit geçirebileceğiniz Mustafapaşa köyü, 2021 yılında Dünya Turizm Örgütü tarafından “En İyi Turizm Köyü” listesinde yer almıştır.
 
Gülcan Acar
 
Mustafapaşa köyünün batısında Ihlara Vadisini andıran Gomeda Vadisi bulunur. Köye yakın bir mesafede bulunan Damsa Baraj Gölü, çam ağaçlarıyla kaplı bir mesire alanıdır.
 
Gülcan Acar
 
Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi (Bebek Müzesi), Eleni ve Vaslios Kiliseleri köyde ziyaret edilebilir yerler arasındadır.
 
Şirince Köyü - İzmir 
 
Şirince, İzmir'in Selçuk ilçesine 8 kilometre mesafede, tarihi mimarisi korunmuş turistik bir köydür. Özgün adı olan Kırkınca'nın eski zamanlarda kendisini dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler almış; Cumhuriyet'in ilk yıllarında dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik'in talimatıyla köyün adı Şirince şeklinde resmileştirilmiştir.
 
Tanıtma Genel Müdürlüğü
 
Geçen yüzyıldaki mimari dokusunu koruyan Şirince köyü, geleneksel nefis yemekleri ve otantik yaşantısı ile nostalji yaşayabileceğiniz bir köydür. 
 
Tanıtma Genel Müdürlüğü
 
Köyde halen bazı Rum evleri pansiyon olarak hizmet vermektedir. Üzüm, zeytin, şeftali, incir, elma ve ceviz Şirince’nin öne çıkan ürünlerindendir. Şirince Köyü 2023 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından "En İyi Turizm Köyü" ödülüne layık görüldü.
 
Kaynaklar
 
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü