­

Doğa Harikası 10 Şelale

Masalsı bir gerçekliğe hiç tanık oldun mu? Şimdi ruhunu ferahlatmanın tam zamanı! Erişilmez serinlikleri ve benzersiz görsellikleriyle doğa harikası şelaleler Türkiye’nin pek çok yerinde seni bekliyor… Bu çağıltıyı her yerde duyamazsın. Doğanın sesine kulak ver!

Düden Şelalesi - Antalya

Antalya’nın doğa harikalarından Düden Şelalesi, Kepez İlçe sınırları içerisinde Varsak Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Düden Şelalesi çeşitli kaynaklarda İskender Şelalesi ve Yukarı Düden Şelalesi olarak da geçmekte, halk arasında ise Düdenbaşı Şelalesi olarak bilinmektedir.

Kaynağını Kepez Hidroelektrik Santralinden alan ve Düdenbaşı denilen noktada yer yüzüne çıkan Düden Şelalesi, yaklaşık 40 metre yükseklikten düşen suyun çevresindeki muazzam doğayla birleşerek masalsı bir görüntü oluşturmaktadır.

Görüntüsüyle birçok turisti cezbeden şelale, özellikle yaz aylarında keyifli vakit geçirebileceğiniz özel yerlerden biridir.

Güzeldere Şelalesi - Düzce

Gölyaka ilçesi Bıçkı Deresi üzerinde bulunan Güzeldere Şelalesi, 120 m yükseklikten düşen suyun doğal coşkusunu dev kayın ve gürgen ağaçlarıyla bütünleştirerek muazzam bir görüntü oluşturmaktadır.

Şelale, düzenlenen üç ayrı patika ve merdivenler sistemiyle gezilebilmektedir. Bu nadide tabiat köşesinin ilkbahar ve sonbaharda renk cümbüşüne dönüşen tonları adete bir tabloyu andırmaktadır.

Güzeldere Şelalesi, doğal peyzaj bitki örtüsü, piknik alanları, düzenlenmiş orman içi dinlenme yerleri ve yürüyüş parkurları ile bölgenin önemli dinlenme merkezlerindendir.

Ilıca Şelalesi - Kastamonu

Kastamonu Pınarbaşı’na 12 km uzaklıkta Ilıca Köyü sınırlarında olan Ilıca Şelalesi, 15 metre yükseklikten dökülmektedir.

Ilıca şelalesi, suyun döküldüğü yerde oluşan doğal havuz ve çevresindeki çeşitli bitki örtüsü ile egzotik bir görünüme sahiptir.

Kapuzbaşı Şelaleleri - Kayseri

Beş tanesi büyük, 2 tanesi küçük olmak üzere yan yana dizi halinde dökülen Kapuzbaşı Şelaleleri yükseklikleri ortalama 40-60 m olup, her biri bir dereyi besleyecek güçtedir.

Bembeyaz akan Kapuzbaşı şelaleleri, etrafında piknik alanlarıyla, suyun huzur veren dinlendirici sesi eşliğinde güzel bir gün geçirmek için mükemmel bir ortam yaratmaktadır. Kayseri’deki en popüler trekking parkuru üzerindeki şelaleler benzersiz manzaralar eşliğinde bir yürüyüş deneyimi sunmaktadır.

Kapuzbaşı Şelaleleri, sularının yıl boyu gür akması ve yüksekliklerinin fazla olması nedeniyle yurdumuzun en büyük şelaleleri arasında yer almaktadır. Dağ yamaçlarından birbiri ile yarışırcasına akan 7 şelale, doğanın Kayseri’ye armağan ettiği eşsiz güzelliklerdendir.

Yerköprü Şelalesi - Konya

Yerköprü Şelalesi, Konya'nın Hadim ilçesinde, Konya merkezine 110 km uzaklıkta, Göksu Nehri üzerindedir.

Eşsiz doğal güzelliği ve heybetiyle ziyaretçilerini büyüleyen şelale, yazın serinlemek ve dinlenmek için özel fırsatlar sunmaktadır.

Kurşunlu Şelalesi - Antalya

1986 yılında tabiat parkı haline getirilen Kurşunlu Şelalesi, yedi adet küçük göletin küçük şelalelerle birbirine bağlandığı 2 kilometrelik bir kanyon içindeki saklı bir cennettir.

Çevresindeki zengin flora ve fauna; burayı doğa yürüyüşü, bitki ve hayvanları gözlemleme gibi etkinlikler açısından öncelikli konumlardan biri haline getirmiştir.

Tabiat parkı temiz havası ve büyüleyici manzarasıyla birçok ziyaretçiyi günübirlik dinlenme ve piknik için cezbeder.

Ziyaretçiler için seyir terasları, oyun alanları, araç parkı gibi imkanlar mevcuttur.

Muradiye Şelalesi - Van

Van Bendimahi Çayı’nın üzerinde bulunan Muradiye Şelalesi, kent merkezine 80 km uzaklıktadır.

Adını Bağdat seferine çıkan Osmanlı Padişahı IV. Murat’tan almıştır. Şelalenin yüksekliği 50 metredir.

Her mevsim ayrı bir manzaraya bürünen Muradiye Şelalesi, bahar aylarında çevresinde bulunan rengârenk çiçeklerle güzelliğine güzellik katar. Kış aylarında ise donan şelale suları buzdan kristallere dönüşür.

Tortum Şelalesi - Erzurum

Tortum Şelalesi, Tortum Gölü’nün Tev Vadisi’ndeki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmuştur. 21 m genişlik, 48 m yüksekliğe sahiptir.

Yılın her dönemi farklı bir güzelliğe bürünen Tortum Şelalesi, doğa tutkunlarına kendini hayran bırakan eşsiz bir deneyim sunar. Şelale, özellikle mayıs ve haziran aylarında bütün görkemiyle kendini göstermektedir.

Şelalenin önünde yer alan izleme balkonu ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir.

Yerköprü Şelalesi - Mersin

Mersin'in Mut ilçesindeki Yerköprü Şelalesi, Göksu Nehri'ni besleyen Ermenek Çayı'nın uzun yıllardır topraktaki aşındırma etkisi sonucu oluşmuştur.

Yerköprü Şelalesi'nde 94 tabiat anıtı ağacının olması nedeniyle 2011 tarihinde Tabiat Anıtı olarak tescillenmiştir.

Vaktini doğayla iç içe geçirmek isteyenlere dinlendirici ve etkileyici bir görüntü sunan şelalenin suyu 30 metre yükseklikten dökülmektedir..

Şelale, çevresindeki bakir doğası ve turkuaz renkli gölü ile eşsiz bir doğa harikasıdır.

Tatlıca Şelaleleri - Sinop

Tatlıca Şelaleleri Erfelek ilçesi Tatlıca Köyündedir. Aynı vadi içinde sıralanmış 28 irili ufaklı şelaleden oluşmuştur.

Bu güzelliği ile dünyada bir benzeri olmayan Tatlıca Şelaleleri, sevdiklerinizle keyifli vakit geçirebileceğiniz özel yerlerden biridir.

Çevresindeki muazzam doğası ile misafirlerine huzur dolu saatler vadeden şelalelerin kenarında bulunan heybetli kayın ağaçları arasında unutamayacağınız yürüyüşler yapabilirsiniz.

Fotoğraflar: Gülcan Acar, Servet Uygun, Orhan Özgülbaş, Hamit Yalçın, Murat Öcal,Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü