­

Coğrafi İşaret: Devrekani Cırık Tatlısı

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi:  Devrekani Cırık Tatlısı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Devrekani Cırık Tatlısı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Devrekani Cırık Tatlısı, hamur kıvamı cıvık hazırlanıp iki kez kızartma işleminden sonra soğuk şerbette tatlandırılan yöreye mahsus bir lezzettir. Tarihsel süreçte ilçe merkez ve köylerinde misafir ağırlamalarında geleneksel yöntemle hazırlanan bu tatlı zamanla ticari değere dönüşür ve yörede yaygın olarak üretimi devam eder.

Devrekani Cırık Tatlısının ayırt edici özellikleri hamuru hazırlandıktan sonra elle sıkılma işlemi ile hamurun parçalara ayrılmasıdır. Bu yöntem değişmeden devam eden ve ustalık gerektiren geleneksel yöntemdir. Ayrıca benzer ürünlerden diğer farklılığı elle sıkılan hamurun (cırığın) iki kez kızartma işlemidir. Hamur parçası yağda kızartıldıktan sonra bir tepsiye alınır. Tepside biriktirilen lokmalar tekrar yağa boşaltılarak ikinci kez kızartılır. Bu işlemin amacı lokmanın içinin hamur kalmamasını sağlamaktadır. Bu durum Devrekani Cırık Tatlısının benzer şerbetli tatlılara göre biraz daha sert ve çıtır bir özellik kazanmasına neden olur.

Geleneksel Mutfak TÜMÜ