­

Coğrafi İşaret: Denizli Traverteni

Tescil No: 151

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Markalama

Denizli Taşı (traverteni) bölgedeki fay ve çatlaklardan çıkan, kalsiyumbikarbonatca zengin hidrotermal suların yeryüzüne ulaştıklarında biriktirdikleri tortulardır. Denizli traverteni Denizli’nin Ballık (Kaklık kuzeybatısı), Kocabaş, Gürlek, Karateke, Yenicekent ve Gölemezli yörelerindeki ocaklardan çıkarılmaktadır. Ayrıca günümüzde Pamukkale’de traverten oluşumu devam etmektedir. Denizli traverteninin ayırt edici özellikleri kısaca şöyledir; krem ve kahverenginin değişik renk tonları ile Türkiye’deki ve dünyadaki diğer travertenlerden ayrılmaktadır. Traverten konusunda deneyimli bir göz bu ayrımı daha kolay yapabilir. Blokların tabakalanma düzlemlerine dik kesimlerinde “su yolu” tabir edilen çizgisel yapılar karakteristiktir. Su yolları boyunca yer yer milimetrik boşluklar göze çarpar. Bu boşluklar istenildiğinde dolgu yapılarak yok edilebilmektedir. Bünyelerinde saz, kamış gibi yüksek mertebeden bitki kalıntıları içermezler. Gölemezli yöresinden çıkan travertenler daha çok oniks türünde olup sarımsı yeşil, bal renkleri tipiktir. Yenicekent travertenleri ise kırmızımsı-kahve renklerin fazla olması nedeniyle daha koyu renklidirler. Denizli travertenlerinde yapılan kimyasal analizlerde duraylı karbon izotop (δ13C) değerleri daha pozitif olup, bu yönleri ile Türkiye’deki ve dünyadaki travertenlerden farklıdır.