­

Coğrafi İşaret: Denizli Leblebisi

Kullanım Biçimi: Markalama

Denizlı Leblebisı. sarı ve kırmızı renkte olan UŞAK,  KÜTAHYA ve BALIKESİR yöresinde tüylü ve kalın kabuklu nohutlardan üretilen bir üründür. Denizli leblebisi üretimi için kullanılacak nohutların üretiminin asgari 8 mm lik eleğin üzerinde kalabilecek boyutta olması gereklidir.

Üretim yerinin iklim koşulları; sıcaklık ve nispi rutubet açısından yayla havası olarak nitelendirilen geceleri serin ve kısmen nispi rutubet oranı artmış, gündüzleri sıcak olan yerlerde seçilmesi kalite açısından önemli bir tercih nedenidir.

Denizli leblebisi üretiminde; tecrübeli ustalar, üretimi bilinçli ve kaliteli üreten üreticiler, üretim basamağında nohuttan leblebiyi üretmek için 3 ısıtma ve tavlama işlemi yapmakta, ısıtma ve tavlamanın derecesi ve süresini dinlendirme aşamasında çevre sıcaklığı ve nispi rutubetine göre de ayarlanmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız