­

Coğrafi İşaret: Çubuk Turşusu

Tescil No: 99

Kullanım Biçimi: Markalama

Çubuk platosundan (Çubuk ilçe ve köyleri) organik tarım usulü ile yetiştirilen (Salatalık, Domates, Patlıcan, Kelek, Domates, Fasulye, Acur, Havuç, Sivri biber, Biberiye, Lahana ve Patlıcan gibi) ve sıkı dokularından dolayı körpe halde toplanan sebzelerin, eskiden beri yöreye has yapılış usulü ile hazırlanmasından ibaret bir turşu çeşididir. Çubuk turşusunun bilinen geleneksel özelliği ise; defne yaprağı ve dere otu kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapıiması, ev yapımı turşu tadında ve uzun ömürlü (maksimum 2 yıl) olmasıdır.

Üretim Metodu: Teknolojik olarak Çubuk Turşusu üretimi için kullanılacak hammaddenin iklimsel-coğrafi yapı özellikleri itibari ile Çubuk platosunda yetiştirilen salatalık, domates, patlıcan, dolma kelek, fasulye, acur, havuç, sivri biber, biberiye ve lahana olması gerekmektedir. Sıkı dokularından dolayı turşu yapımına uygun körpe sebzeler tercih edilir. Sebzeler büyüklüklerine ve şekillerine göre sınıflandırılır.