­

Coğrafi İşaret: Çorum Kuru Mantısı

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Çorum Kuru Mantısı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Çorum Kuru Mantısı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Çorum Kuru Mantısı; un, tuz, yumurta ve su ile hazırlanan hamurun içine kıymalı harç konularak üretilir. Hamur, daire şeklinde kesilip harç konulduktan sonra “6-8 kulaklı” olacak şekilde katlanarak kapatılır. Genellikle bakır tepsilerde kızartılır. Üzerine salçalı sos ilave edilerek pişirilir.

Çorum Kuru Mantısının geçmişi, yaklaşık 200 yıl öncesine dayanır. Çorum ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınıra özgü üretim metodu vardır. Özellikle ramazan ayında iftar sofralarında yer alır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Çorum Kuru Mantısı, yaklaşık 200 g’lık porsiyonlar halinde ve sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır.