­

Coğrafi İşaret: Çarşamba Sekiz Köşe Kasketi / Çarşamba Kasketi

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Çarşamba Sekiz Köşe Kasketi / Çarşamba Kasketi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Çarşamba Sekiz Köşe Kasketi / Çarşamba Kasketi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Çarşamba Sekiz Köşe Kasketi / Çarşamba Kasketi, kendine özgü tasarımı ve uzun yıllara uzanan kullanımı ile üretimi devam eden ilçenin folklor değeri ve simgesidir.

Kasketin ön tarafında hafiften bir güneşliği vardır. Kasketin sekiz köşesi bulunduğundan üzeri geniş ve köşeleri olduğu için güneşten koruma özelliği daha fazladır. Buna ilaveten kasket şişkince değildir. Kasketin iç bölümünde saydam naylondan bir bölme bulunur ve bu bölüme resim ya da şapkanın sahibine dair küçük bir kimlik de yerleştirilebilir.

Çarşamba Sekiz Köşe Kasketi / Çarşamba Kasketinin her bir köşesinin özel bir anlamı vardır. Birinci köşe cömertliği, ikinci köşe mertliği, üçüncü köşe dürüstlüğü, dördüncü köşe yiğitliği, beşinci köşe çalışkanlığı, altıncı köşe misafirperverliği, yedinci köşe alçakgönüllülüğü ve sekizinci köşe vatanperverliği simgeler. Çarşamba yöresinde üretilen ve ünlenen sekiz köşe kasket formu; üretim teknikleri, el işçiliği, son duruşu, köşelerinin fazla keskin olmaması gibi açılardan diğer yörelerin kasketlerinden farklılaşır. Tarih boyunca yumurta topuk ayakkabı, beyaz çorap, dar paçalı külrengi pantolon, yelek ve sekiz köşeli kasketle tamamlanan bu giyim tarzı Çarşamba ilçesinin simgesi haline gelmiştir. Bu kıyafetin tamamlayıcısı olan kasket zamanla Çarşamba Sekiz Köşe Kasketi / Çarşamba Kasketi olarak ünlenmiştir.

Erkeklerin günlük yaşamlarında sıklıkla kullandıkları babalarından ve dedelerinden gördükleri kültür ile devam ettirdikleri kasketin kullanımı son derece rahattır.

Çarşamba Sekiz Köşe Kasketi / Çarşamba Kasketinin her biri tek tek özel el işçiliğine dayalı olarak üretilir. Ayrıca Çarşamba’nın simgelerinden biri olarak kasketlerin minyatür formları da Çarşamba’nın yöresel değeri olarak hediyelik eşya niteliğinde üretilmektedir.