­
Gravürdeki adında Ceneviz Kalesi yazan bu yapı günümüzde mevcut değildir. Bu kalenin yerini tespit edebilmek oldukça çaba gerektirmiştir. Müzelerdeki tapu kayıtlarında böyle bir kale ile ilgili doküman bulunmamaktadır. Çanakkale Boğazı’nda faaliyet gösteren pilot gemilerin kaptanları ile yaptığımız incelemede gravürde görülen koyun Morta koyu olması gerektiğinde görüş birliğine varılmıştır.

Gravürün Yayımlandığı Kaynak: Joseph Moreno. Viage a Constantinopla en el Ano de 1784. Madrid, 1790.

Koyun batı yönünde yer alan tepe, gravüre oldukça benzeyen, koya hâkim ve kale yapılmasına uygun bir mevkidedir. O tepede yapılan yüzey araştırmasında, uçurum boyunca oldukça eski duvar izleri görülebilmektedir. Yazar, Ceneviz Kalesi’nin bu yerde olduğunu düşünmektedir. Tepe üzerinde günümüzde Çanakkale Şehitleri Abidesi bulunmaktadır.

Fotoğraf: M.Fatih Demirhan, 2007

Kaynak: Gravürlerden Fotoğraflara Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları