­

Coğrafi İşaret: Bayat Türkmen Kilimi

Bayat Türkmen Kilimi'nin ayırt edici özellikleri; özel eğitimden geçen usta elemanlarca, kök boyası ile boyanmış kirmanla eğrilerek elde edilen kaliteli yün iplerle dokunmuş olması, kilimin yapımında tamamen doğal malzeme ve el emeği kullanılmasıdır.

Kök boyalı iplerin renkleri koyu ve mattır. İlk önce koyu bir renk alır, yıkandıkça ve kullanıldıkça renkler daha da parlaklaşır, canlılık kazanır. Kök boyadan elde edilen renkler, ışığa karşı dayanıklıdır. Kök boya kilimler yıkandıkları zaman renkler birbirine karışmaz ve boyası akmaz, normal su ve deterjanla rahatça yıkanabilir ve hatta düşük derecede makinaya atılabilir.

Ürünün Üretim Tekniği: Ürünün üretimi, metal kilim tezgahlarında usta dokuyucular tarafından el ile yapılmaktadır.