­

Coğrafi İşaret: Bafra Nokulu

Kullanım Biçimi: Markalama

Bafra Nokulu; mayalı açılmış hamurun içerisine ceviz, kuru sarı üzüm, şeker ve diğer hammaddelerin karışımı konularak yapılan şerbetsiz baklava olarak da adlandırılan bir tatlı çeşididir. Bafra Nokulu, Bafra yöresinin kültürel birikimi ile günümüze ulaşan özel bir şerbetsiz tatlıdır.

Bafra Nokulunu diğer yörelerde üretilen benzer ürünlerden ayıran en önemli özelliği hamurunda kabartma tozunun kullanılmaması ve içine yumurta katılmamasıdır. Bununla birlikte Bafra Nokulunun diğer önemli farklılığı hamurunda sirke kullanılması sonucunda ürünün gevrek olmasıdır.

Bafra Nokulunun yapımı özel marifet ve ustalık gerektirmektedir. Ürünün yapımında kullanılan iç malzemelerin niteliği ile bu karışımın hazırlanarak bütün hale getirilmesinde ve gerçek lezzetini almasında kültürel birikimle sağlanan ustalık önemlidir.

Geleneksel Mutfak TÜMÜ