­

Coğrafi İşaret: Ayvalık Zeytinyağı

Tescil No: 88

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Markalama

Ürünün Tanımı: Altın sarısı renkte, hoş kokulu, yüksek aromalı, kimyasal ve duyusal özellikleri çok İyi olan ve Ayvalık-Edremit yağlık zeytinlerinden üretilen zeytinyağı.

Ürünün Ayırt Edici Özellikleri: Bölge ürününü farklı kılan etmen toprağın mineral yapısının klorofil ile buluşan elverişli fotosentezi, Madra ve Kaz dağları ile yaratılan hava akımları ve 10 Aralık-5 Ocak tarihlerindeki olgunlaşma devresi sırasında kıvam yoğunluğunu mümkün kılan 5-6 C ısı ile don ve kırağıyı önlemesi (Bölge faktörü nedeniyle ortalama 1 yıl olan dayanıklılık süresinin genelde 19-24 aya çıkarması), yağ asidi konusundaki kıvamının duyusal algılama yöntemiyle tadım yapılabilmesidir.

Zeytinyağı üç türdür: Naturel Zeytinyağı, Rafine Zeytinyağı ve Riviera Zeytinyağı.

Naturel Zeytinyağı: Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde bir değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda sadece yıkama, sızdırma, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel İşlemler uygulanarak elde edilen, berrak, sarıdan yeşile değişebilen renkte, zeytin meyvesinin kendine has tadı, kokusu ve aromasını içeren, doğal haliyle doğrudan tüketime uygun olan zeytinyağıdır. Meyvenin yeşilden sarıya değişen doğal renk, koku, tat özelliklerine dışarıdan hiçbir kimyasal işlem uygulanmadan üretilir.

Naturel Sızma Zeytinyağı: Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde bir değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda sadece yıkama, sızdırma santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen, berrak, sarıdan yeşile değişebilen renkte, zeytin meyvesinin kendine has tadı, kokusu, aroması ve vitaminlerinin yoğun olarak bünyesinde taşıyan, asit oranı I veya daha az olan, doğal haliyle doğrudan tüketilebilen naturel zeytinyağıdır. Tadında meyvemsi ve geçici bir yakıcılık gibi olumlu özellikleri taşır.

Rafine Zeytinyağı: Yüksek asitli veya asitliği %1 'in altında bile olsa tad ve kokusu nedeniyle doğrudan tüketime uygun olmayan zeytinyağları doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metodlarla rafine edilir. Fiziksel rafınasyonda renk açma (ağartma) ve koku giderme işlemine tabi tutularak, vakum altında 220 C — 240 C de su buharı diştilasyonu yoluyla yoluyla koku veren maddeler ve asitliği giderilir. Elde edilen yağ asitliği en çok % 0,3 tadı ve kokusu hafif, sarının değişik tonlarında rengi olan olan rafine zeytinyağıdır. Rafinasyon sırasında hiçbir yabancı madde eklenmez.

Riviera Zeytinyağı: Rafine zeytinyağı İle naturel zeytinyağlarının belli oranlarda karıştırılması ile elde edilen, yeşilden sarıya değişebilen renkte, kendine has tat ve kokuda olan, serbest yağ asitliği en çok %1,5 olan zeytinyağıdır. Karışımda kullanılan naturel zeytinyağının tadı ve rengi nitelikli, hoşa giden ve aromalı Riviera zeytinyağı üretiminde önemli rol oynar.

Organik Naturel Zeytinyağı: Geleneksel naturel zeytinyağı üretiminin dışında, hiç kimyasal tarım ilacı, hormon, gübre kullanılmadan organik organik tarım uygulanan alanlarda Organik Zeytinyağı (ekolojik, biyolojik zeytinyağı olarak da isimlendirilmektedir.) üretimi mümkündür. Bu üretim şekli uluslararası bir sertifikalandırma kuruluşu tarafından üretim yapılan alanda bizzat 3 yıl izlenir. Bu sürecin sonunda yine fiziksel yöntemlerle sıkılan veya santrifüj edilen zeytinden elde edilen zeytinyağının kimyasal ve duyusal özellikleri doğrudan kullanıma uygun ise organik olarak sertifikalandırılır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu üretimin yaygınlaşarak süreceği beklenmektedir.