­

Coğrafi İşaret: Aydın Yamalak Sarısı Zeytini

Tescil No: 732

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Aydın Yamalak Sarısı Zeytini ibaresi ve menşe adı amblemi, ürünün ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Aydın Yamalak Sarısı Zeytini ibaresi ve menşe adı amblemi işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Aydın Yamalak Sarısı Zeytini; Olea europeae L. türü, Aydın ilinin Kuyucak ilçesine bağlı Yamalak beldesi orijinli Yamalak Sarısı zeytin çeşidinin Aydın ilinde yetiştirilmesi ve işlenmesi ile elde edilen sofralık yeşil zeytindir.

Aydın Yamalak Sarısı Zeytini iri yapıdadır. Meyve ağırlığı 6-11 gramdır. Çekirdek ağırlığı 1-1,5 gram arasında olup çok iri çekirdekli grubundadır. Et çekirdek oranı % 80-90 arasındadır. Aydın Yamalak Sarısı Zeytininin ağaç başına verim ortalaması yüksek olup 40 ilâ 60 kg’dir. Çekirdeğin meyve etinden ayrılması kolaydır.  Aydın Yamalak Sarısı Zeytini hem yeşil olum hem de siyah olum dönemlerinde meyve eti çekirdekten kolayca ayrılır.

Aydın Yamalak Sarısı Zeytini coğrafyanın iklim, yağış, nem ve rakım özellikleri sayesinde erkencidir. Ağacın çiçek somakları mart ayının ortalarında doğar, çiçek tomurcukları ise mayıs ayının başlarında patlar. Yeşil olum dönemi eylül ayının son haftası ve ekim ayının ilk haftası arasındadır.