­

Coğrafi İşaret: Aydın Çam Fıstığı

Tescil No: 803

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Aydın Çam Fıstığı ibareli logosu ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Aydın Çam Fıstığı ibareli logo ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Aydın Çam Fıstığı; Aydın ilinde yetişen Pinus pinea Lin. ağacı kozalaklarının, hasat edildikten sonra kabuğundan ayrılan ve zarından temizlenen, bir ucu sivri elipsoidi andıran ve embriyosu da bulunan endosperm kısmından elde edilen meyvedir. Rengi açık-koyu krem, ucu çok sivri, sivri ucu kirli sarıya yakın ve az dolgun gövdelidir.  Kabuksuz olarak piyasaya sunulur. Yöresel olarak günar, kuner, küna, künar, küner, püste isimleriyle de adlandırılır.

Aydın Çam Fıstığı ağaçları, bölgede doğal yayılma alanı gösterir.  Aydın ili genelinde fıstık çamı yetiştiriciliği yapılan alanlarda 500 yaşlarında canlı çam fıstık ağacı bulunur.

Aydın Çam Fıstığı hasadı geleneksel ve mekanik olmak üzere iki şekilde yapılır. Geleneksel hasatta makine kullanımı yoktur ve işgücü yoğundur. Bu yöntemde bir düşürücü ağaca merdiven yardımıyla veya diğer araçlarla tırmanır ve ağaca çıktığında kozalakları keye (sırık) ile vurarak düşürür. Düşen kozalaklar, aşağıda bekleyen toplayıcılar ile toplanıp çuvallara konulur. Mekanik hasatta gövde sarsıcılar kullanılır. Makineyle yere düşürülen toplayıcılar tarafından toplanır.

Aydın Çam Fıstığı hasadı, 3 yıl olgunlaşmış kozalaklar kırmızımsı kestane rengini alınca, ocak ilâ nisan aylarında yapılır. Kış sonlarında toplanan Aydın Çam Fıstıkları erken dönemde toplananlara oranla daha yağlıdır.