­
Arslantepe Höyüğü

Arslantepe Höyüğü, Malatya'nın 7 kilometre kuzeydoğusunda, Fırat Nehri'nin batı kıyısı yakınındaki Orduzu beldesinde yer almaktadır. Höyük 4,5 hektarlık bir alana yayılır ve yüksekliği 30 metredir.

Malatya Müze Müdürlüğü

MÖ 5000 yıllarından MS 11. yüzyıla kadar yerleşim görmüştür. MS 5. ve 6. yüzyıllar arasında Roma köyü olarak kullanılmış, daha sonra Bizans nekropolü (mezarlık) olarak yerleşimini tamamlamıştır.

Arslantepe kazıları, Doğu Anadolu yerleşme ve uygarlıkları için Geç Kalkolitik Çağ’dan İslami çağlara kadar kesintisiz bir yerleşme göstermesi açısından önemlidir. Kazılarda 6 yerleşme ve kültür tabakası ortaya çıkarılmıştır. Yüzeyde İslami döneme ve Bizans-Roma çağlarına ait kalıntılara rastlanırken diğer tabakalarda Kalkolitik dönem, İlk-Orta ve Eski Tunç Çağı, Hitit imparatorluk dönemi, Geç Hitit dönemi ve Demir Çağı’nı temsil eden yerleşmeler ve kalıntılar açığa çıkarılmıştır.

Höyükte yapılan kazılar sonucunda MÖ 3300-3000 yıllarına ait bir kerpiç saray, MÖ 3600-3500'lere ait bir tapınak, iki bini aşkın mühür baskısı ve kaliteli metal eserler bulunmuştur. Elde edilen veriler, Arslantepe’nin aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkez olduğunu ortaya koymaktadır.

Arslantepe Ören Yeri, 2011 yılından bu yana açık hava müzesi olarak hizmet vermektedir. 2021 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilmiştir.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Alınma Tarihi: 2021

Liste Sıra No: 1622