­
Arif Bedii Kaptan

İlk sanat çalışmalarına Deniz Harp Okulu’ndaki hocalarıyla başlayan Arif Bedii Kaptan, 1924’te mezun olduktan sonra resme olan tutkusu nedeniyle Nazmi Ziya Güran’dan özel dersler almaya başladı ve Güran’ın İzlenimci tekniğinden etkilendi.

Paristen

Bir süre konuk öğrenci olarak Güzel Sanatlar Akademisi’ne devam etti. Ali Avni Çelebi ile çalıştı, onun konstrüktif resim anlayışını kavradı. Ressam ilk sergisini 1935’te Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde, ikinci sergisini “Bursa Manzaraları” adıyla Ankara’da açtı.
{BENZERICERIK="Türk Ressamlar"}

Bursa Muradiye Camii

Güzel Sanatlar Birliği sergilerine katılan Arif Bedii Kaptan kişisel sergiler düzenledi. 1939’da d Grubu’na ve sergilerine katıldı. 1'inci ve 17'inci Devlet Resim ve Heykel Sergileri'nde ödül aldı. Gazete ve dergilerde deneme ve eleştiriler yayımladı. Claude Monet ve Delacroix üzerine iki kitap yazdı.

Soyut Manzara

1947-1949’da kendi olanaklarıyla Paris’te Lhote atölyesinde çalışan Arif Bedii Kaptan, doğa izlenimlerini geometrik bir soyutlama içinde işlemeye başladı.

Kompozisyon

1957-1962 yıllarında yine Paris’te bulunan Kaptan soyuta yöneldi, ilk lirik-soyutlamacı ressamlar arasında yer aldı. 1960’larda resimlerini buruşturulmuş kağıtlar üzerine yaptı.

Kaynak: Ankara Resim ve Heykel Müzesi / Editör Zeynep Yasa-Yaman, Fotoğraflar: Sıtkı Fırat, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012