­

Coğrafi İşaret: Antep Kutnu Kumaşı

Tescil No: 199

Kullanım Biçimi: Markalama

Antep Kutnu Kumaşı, Gaziantep’te yüzyıllardır üretilen ve kullanılan genellikle çözgü sateni veya bez ayağı örgü ile dokunan, boyuna çizgili desenlerden oluşan bir tür atlas kumaştır. Çözgüsü  ince  ipek,  atkısı  pamuk  ve  ipek  karışık  atılmış,  çoğunlukla  yollu  bir  kumaştır. Zamanla çözgüsü suni ipek (floş) iplik, atkısı pamuk iplik kullanılmaya başlanmıştır. Kumaşın atkı sıklığı ve çözgüsüne göre:

• Çözgü  tel  sayısı  4000-5000  arası  olan,  örgüsü  atlas  saten  olan  kumaşlar  “kutnu kumaş”,
  • Çözgü tel sayısı 3000-4000 arası olan; örgüsü bezayağı, düz çizgili bağlama batik motifli olan kumaşlar“meydaniye kutnu kumaş”,
  • Çözgü telsayısı 2000-3000 arası olan; örgüsü bezayağı,düzçizgili ve bağlamalı batik tekniği  ile  kendiliğinden  oluşan  desenli  kumaşlar,  “alaca  kutnu  kumaş”  olarak adlandırılmaktadır.

Renkli  çözgülerin  oluşturduğu  boyuna  çizgili  yolların  genişlikleri,  renkleri  ve  desenlerine göre aşağıdaki çeşitler bulunmaktadır.

Seyahat Hatırası TÜMÜ