­

Coğrafi İşaret: Amasya Semaveri

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Amasya Semaveri ibareli  logosu ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında Amasya Semaveri ibareli logo ve mahreç işareti amblemi işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Amasya Semaveri; Amasya ilinde, kalınlığı 0,40 mm veya 0,60 mm olan bakır veya teneke levhalar kullanılarak çay demleme amacıyla elle üretilen semaverdir. Yaklaşık 50 cm yüksekliğinde ve 4,5-5 litre hacminde veya yaklaşık 35 cm yüksekliğinde ve 1,5-2,5 litre hacminde üretilir.

Amasya Semaveri; alt tarafında taşıyıcı görevi yapan ayak, orta bölümünde ayaktan destek alan ve silindir şeklinde olan gövde ve gövdenin devamında demliği koymaya yarayan ve coğrafi sınırda “demkeş” adı verilen bölüm olmak üzere üç ana kısımdan oluşur. Ateşi güçlendiren portatif bacası bulunur. Bazı modellerinde buhar deliği ve bu deliğe monte edilebilen düdük vardır. Bazı semaverlerde iki demkeş bulunabilir. Semaverin orta kısmında suyu ısıtmaya yarayan ızgara, üzerinde semaver borusu ve orta kısmı çevreleyen su haznesi bulunur. Gövdenin üst kısmında semavere su konulmasını sağlayan silindirik kapak, alt kısmında ise su almak için kullanılan musluk yer alır. Ayrıca ayak kısmında daire şeklinde havalandırma boşlukları bulunur.

Amasya Semaverinin geçmişi eskiye dayanır. Amasya ilinin mutfak kültüründe ve geleneğinde önemli bir yere sahiptir. Ziyafet sofralarında yer alır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.