­

Coğrafi İşaret: Amasya Baklalı Dolması

Tescil No: 853

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Amasya Baklalı Dolması ibaresi, ürünün logosu ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Amasya Baklalı Dolması ibaresi, logosu ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Amasya Baklalı Dolması; haşlanmış bakla ve buğday yarmasından oluşan karışımın asma yaprağına sarılıp kemikli et ile birlikte pişirilmesiyle hazırlanan yöresel bir yemektir. Dolmalar altıgen şeklinde sarılır. Amasya Baklalı Dolmasının servisi; bakır bir tepsiye dolmalar altta, etler üstte kalacak şekilde koyulup üzerine yoğurt eklendikten sonra kuru soğan ile yapılır. Ayrıca yemeğin üzerine, tereyağında kavrulmuş soğan gezdirilerek dökülebilir. Asma yaprakları hem taze hem de salamura şeklinde kullanılabilir ve genç yapraklar tercih edilir.

Amasya Baklalı Dolmasının geçmişi eskiye dayanır. Bayramlarda, kabul günlerinde ve özellikle düğünlerde yapılır. Yemeğin içindeki bakliyatın bereket sembolü olması dolayısıyla, yeni evli çiftin evine bereket getireceğine inanılır. Dolmalar sarılırken biri tanesinin içine nişan (zeytin tanesi, kiraz, çeyrek altın gibi)  konur. Bu nişan, yerken kimin ağzına gelirse onun niyetinin olacağı rivayet edilir. 2016 yılında gerçekleştirilenr. Bu sebeplerle Amasya Baklalı Dolmanın coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.