­

Coğrafi İşaret: Alanya Yenidünyası

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Alanya Yenidünyası coğrafi işaretinin adı marka ile birlikte ürünün üzerinde kullanılabilecektir.

Alanya’da Toros dağları dar bir ova şeridinden sonra denize paralel olarak yükselmektedir. Doğu, batı ve kuzeydeki Toros dağları, kışın iç kısımlardan gelen soğuk havayı ve rüzgarları engellemekte, dolayısıyla doğal bir soğuk-kıran etkisi yapmaktadır. Böylece kış aylarında, erken ilkbahar ve geç sonbahar dönemlerinde Alanya soğuklardan korunmakta, yıllık gözlenen en düşük sıcaklık Ocak ayında 12°C altına düşmemektedir. Ayrıca yörede denizin de yumuşatıcı etkisi bulunmaktadır. Bunların neticesi olarak Alanya yöresi tam bir mikro-klimaya sahiptir. Alanya’nın mikro-klima özelliklerinde yetişen ve “Ayva Göbek” (diğer adı “Hafif Çukur Göbek”) çeşidi olan Alanya Yenidünyası, erkencilik ve yüksek verim göstermesiyle Hatay ile Antalya’nın diğer yörelerinde yetiştirilen yenidünya meyvelerinden farklılık göstermektedir. Alanya Yenidünyası, Hatay’da ya da Antalya’nın diğer yörelerinde yetiştirilen yenidünyalardan, açık alanda yetiştirildiğinde 7-10 gün, örtü altında yetiştirildiğinde ise 1 ay kadar erkencilik göstermektedir.

Kış meyvelerinin bittiği, yaz meyvelerinin ise henüz pazara girmediği yani meyve çeşitliliğinin ve miktarının az olduğu ilkbahar döneminde olgunlaşarak pazara sürülen Alanya Yenidünyası bu özelliğiyle tüketici nezdinde bilinirliğe sahiptir.