­

Coğrafi İşaret: Aksaray Tahinlisi

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Aksaray Tahinlisi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Aksaray Tahinlisi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Aksaray Tahinlisi; özel amaçlı buğday unu, kepekli buğday unu, kuru maya, beyaz toz şeker, su, tahin ve tereyağı / zeytinyağından elde edilen hamurun içine tahin, zeytinyağı ve tereyağı ile hazırlanan harcın konulup taş fırında pişirilmesiyle üretilen pidedir. Pişirilmeden önce üzerine de tahinli iç harç sürülür. Aksaray Tahinlisinin hamuru yufka şeklinde açılıp rulo halinde sarıldıktan sonra bezelere ayrılarak yuvarlak bir şekilde pişirilir.

Aksaray Tahinlisi, Aksaray ilinin mutfak kültüründe yer alır ve geçmişi eskiye dayanır. Tok tutması nedeniyle özellikle ramazan ayında ve sahurda tercih edilir. Hamurun yapılması, yufkaların açılması ve kendine özgü şeklinin verilmesi ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.