­

Coğrafi İşaret: Aksaray Şeker Böreği

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi:  Aksaray Şeker Böreği ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Aksaray Şeker Böreği ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Aksaray Şeker Böreği; kuyruk yağı, tereyağı, margarin, buğday unu, yoğurt, yumurta, kabartma tozu ve ceviz içi kullanılarak üretilen şerbetli tatlıdır. Oval biçimindeki hamur, kalbura bastırılarak şekil verildiği için üzerinde gözenekler bulunur ve kalburabastı ismiyle de bilinir.

Aksaray Şeker Böreğinin geçmişi, Osmanlı mutfağına kadar uzanır ve bölgenin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Özellikle bayramlarda, kız isteme merasimlerinde, mevlitlerde, düğünlerde vb. özel etkinliklerde ikram edilir. Tok tutması sebebiyle ramazan ayında iftar ve sahurda sıklıkla tüketilir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.